Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc vineri, 30 august, pe Sfântul Ierarh Varlaam. Acesta a fost trecut în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe 12 februarie 2007. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Varlaam a avut loc pe 29 august 2007, la Mănăstirea Secu, locul unde a fost îngropat și unde se află osemintele acestuia.
Astăzi este sărbătorit Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei
Sfântul Ierarh Varlaam a fost mitropolitul Moldovei între anii 1632-1653, în timpul domnitorilor Alexandru Iliaș, Miron Barnovschi, Moise Movilă și Vasile Lupu. Varlaam s-a născut în jurul anului 1590 și provenea dintr-o familie de răzești din Borcești, care se numea Moțoc. Numele său de botez a fost Vasile. Acesta a intrat, încă din tinerețe, la Schitul Zosim, de pe Valea Secului, unde a învățat carte, deprinzând taina limbilor greacă și slavonă. Pe locul schitului, vornicul Nestor Ureche și soția lui, Mitrofana, au ctitorit, în anul 1602, Mănăstirea Secu, în care a început să funcționeze și o școală. Tânărul Vasile Moțoc a intrat în obștea mănăstirii, unde a fost călugărit și a primit numele de Varlaam. Datorită calităților sale de propovăduitor, a fost numit egumen al mănăstirii, iar pentru strădaniile și virtuțile sale, a fost cinstit cu rangul de arhimandrit. Varlaam a ajuns sfetnic al domnitorului Miron Barnovschi, iar în anul 1628 a fost trimis la Kiev și Moscova în vederea cumpărării de icoane pentru mănăstirile Dragomirna și Bârnova. Revenit în țară, Varlaam a primit vestea morții Mitropolitului Anastasie Crimca (1629) și pe cea a înlăturării domnului Miron Barnovschi. Aceste vești l-au făcut pe Varlaam să se retragă la Mănăstirea Secu.
Varlaam a ajuns mitropolit al Moldovei în anul 1632
În anul 1632, în timpul domniei voievodului Alexandru Iliaș, arhimandritul Varlaam a fost numit mitropolit al Moldovei, luându-i locul mitropolitului Atanasie (1629-1632). Noul mitropolit unea învățătura cu rugăciunea și cu milostenia. În timpul păstoririi învățatului mitropolit Varlaam, Mitropolia Moldovei s-a bucurat de mult ajutor din partea binecredinciosului domnitor Vasile Lupu. Sprijinit și de Sfântul mitropolit Petru Movilă al Kievului, mitropolitul Varlaam a înființat prima tipografie românească din Moldova, în anul 1640, pe care a instalat-o la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din lași. În timpul mitropolitului Varlaam, au fost tipărite la Iași mai multe cărți de slujbă și de apărare a credinței ortodoxe, și anume: „Cazania”, „Cele șapte taine”, „Răspunsul împotriva catehismului calvinesc”, „Pravila”, „Paraclisul Născătoarei de Dumnezeu” și altele. Lucrarea sa, intitulată „Cazania sau Carte românească de învățătură la duminicile de peste an, la praznice împărătești și la sfinți mari” (1643), a fost prima carte românească tipărită în Moldova. Aceasta se numără, până astăzi, printre cele mai de seamă scrieri din istoria vechii culturi românești. În timpul păstoririi Mitropolitului Varlaam al Moldovei, a fost zidită Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, ctitoria cea mai de seamă a domnitorului Vasile Lupu. În această biserică, sfințită în anul 1639, Mitropolitul Varlaam slujea, adeseori, și binevestea Evanghelia lui Hristos.