Creșterea pensiilor românilor, motiv de dispută în coaliție. Marius Budăi nu știe cu cât vor fi majorate
Marius Budăi, ministrul Muncii a avut o intervenție pe creșterea pensiilor românilor. Pare să fie un motiv de dispută în coaliție pentru că ministrul ar dori o creștere de 10%, dar premierul Nicolae Ciucă se ferește să ofere un procent concret.
PSD a anunțat creșteri de pensii în România, într-o conferință de presă care nu a fost pe placul premierului sau a altor lideri liberali.
Creșterea pensiilor românilor, motiv de dispută în coaliţie
Ministrul Marius Budăi susține în continuare ideea de creștere a pensiilor românilor, cu minim 10%.În replică, premierul Nicolae Ciucă consideră că o eventuală creștere ar trebui să fie bazată pe date reale luate din buget. Altfel spus, într-un interviu acordat unei publicații, ministrul Muncii menţionează faptul că majorarea pensiilor trebuie făcuta de la 1 ianuarie, în acest sens fiind lansat în interiorul ministerului o discuție cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele:
” (…) Primele măsuri solicitate, luând în calcul analizele făcute, o majorare a pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie, dar și o discuție transparentă, în urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul, începând de astăzi (luni – n.d.), la nivelul Ministerului Muncii am declanșat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuție cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o creștere a salariului minim brut garantat în plată, ținând cont și de directiva nou aprobată privind salariul minim adecvat”, spune Marius Budăi.
Premierul a punctat faptul că discuția pe subiectul majorării pensiilor nu a fost discutată în coaliție și că nu există incă proiectul de buget pentru 2023 pentru a putea să se facă o simulare a creșterii veniturilor pensionarilor. Nicolae Ciucă a îndemnat la responsabilitate în discuţii care fac referire la majorări de acest fel. Social-democraţii au propus creşterea salariului minim pe economie la 3.000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi creşterea punctului de pensie de la 1.586 lei la 1.745 de lei.
Pensionarii nu au mai primit majorările anunțate
Incă de acum câteva luni se anunțau majorări de venituri pentru pensionari, de la 1 septembrie. Totuşi, termenul a fost depășit, iar pensionarii români nu au mai primit sumele de bani discutate în coaliție. Unele surse au declarat, în urmă cu aproximativ o săptămână că s-a renunțat la această măsură pentru că liberalii s-au arătat deranjaţi că le-au furat social-democrații această idee. Raluca Ţurcan spunea că a fost ideea sa și că PSD i-a furat-o:
„A și încercat să depună un proiect de lege în acest sens săptămâna trecută în Parlament, în calitate de deputat, însă a intervenit premierul Nicolae Ciucă”, transmite Mădălina Mihalache.
În altă ordine de idei, în timp ce creșterea pensiilor românilor este amânată sau disputată în interiorul coaliției, prețurile alimentelor din țară ating noi recorduri. Sunt multe semne că scumpirile vor continua în perioada următoare, iar analiștii susțin că prețurile ar putea să se majoreze și cu 40% pentru unele tipuri de produse. Așadar, creșterea pensiilor românilor ar trebui să vină în cel mai scurt timp și într-un procent în care să fie acoperită inflația.