Crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge! Câți bani vor primi românii
De anul viitor, crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge! Donarea de sânge vine cu o serie de avantaje pentru cei care aleg să meargă la centrele de transfuzie. Iată câți bani vor primi românii.
Crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge!
Din anul 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă pentru cei care donează sânge va crește cu patru bani față de actuala valoare și va ajunge la 40,04 lei. Donatorii de sânge vor beneficia de:
- 7 tichete de masă
- o zi liberă de la muncă, atunci când donați sânge
- decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge
- dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună.
Valoarea tichetelor de masă a crescut de patru ori în 2024 față de anul trecut. Donatorii de sânge vor primi vouchere în valoare de 280 de lei plus alte beneficii precum un set complet de analize, adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pe metrou și STB, zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate, bonuri de masă valabile până la finalul anului.
Ce reguli trebuie să respecte persoanele care vor să doneze sânge
Pentru a fi donator de sânge, persoana trebuie să îndeplinească niște condiții stricte:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
De asemenea, donatorii de sânge nu trebuie să aibă sau să fi avut boli precum hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. Donarea de sânge este permisă de maximum patru ori pe an, cu o pauză de trei luni între donări. Creșterea valorii tichetelor are ca scop ameliorarea deficitului de sânge din spitale.
Persoana care vrea să doneze sânge trebuie să se pregătească pentru asta cu câteva ore înainte de a merge la centrul de transfuzie. Dimineața, înainte de recoltare, poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră. De asemenea, la donare, persoana trebuie să vină odihnită și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.
Tichetele de masă pentru donatorii de sânge pot fi folosite exclusiv pentru achitarea meselor sau pentru achiziționarea alimentelor. Cert este că valoarea tichetelor pentru donatori va crește cu patru bani. Cetățenii care donează sânge trebuie să țină cont de câteva reguli stricte.