Crește numărul de furnizori de servicii medicale aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași!

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 01 nov. 2024

Noi furnizori de servicii medicale vor intra în relație contractuală după sesiunea de contractare ce va avea loc la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași, în perioada 31 octombrie – 15 noiembrie 2024. Astfel, pentru a veni în sprijinul acoperirii nevoilor de sănătate ale asiguraților, în urma sesiunii de contractare se vor aduce îmbunătățiri ce sunt necesare pentru buna desfășurare a activității în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

La Iași va crește numărul de furnizori de servicii medicale aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași! Noi medici de familie în comunele Schitu Duca și Mircești

În ceea ce privește asistența medicală primară, încă doi medici de familie vor intra în relație contractuală cu CAS Iași și își vor desfășura activitatea în localitatea Poieni, comuna Schitu Duca, respectiv comuna Mircești. În comuna Mircești s-au construit trei dispensare, dar niciun medic nu-și dorea să lucreze aici.

„Începând cu data de 15 noiembrie 2024, pacienții din comuna Schitu Duca vor putea beneficia de servicii de asistență medicală primară acordate de către un nou medic de familie care va putea activa în punctul de lucru situat în sat Poieni, comuna Schitu Duca, după ce acesta va încheia contractul cu CAS Iași. Localitatea Schitu Duca a fost stabilită de către comisie, constituită la nivelul DSP Iași, deficitară din punct de vedere al acoperirii necesarului de medici de familie, fiind considerat necesar și oportun, din perspectiva accesibilității la servicii medicale, deschiderea acestui punct nou de lucru. Tot de la această dată, și în comuna Mircești vor fi acordate pacienților servicii de asistență medicală primară de către un furnizor de servicii medicale, în baza contractului încheiat cu CAS Iași. Localitatea Mircești a fost încadrată de către comisia mixtă ca zonă deficitară din punct de vedere al acoperirii necesarului de medici de familie”, au transmis reprezentanții CAS Iași.

După sesiunea de contractare din perioada 31 octombrie – 15 noiembrie 2024, se vor aduce îmbunătățiri și în ceea ce privește furnizorii de asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice.

„În urma semnării contractelor de către furnizorii de servicii medicale, pacienții pot beneficia mai ușor de acest tip de asistență medicală, într-un timp mai scurt, întrucât au la dispoziție un număr mai mare de medici la care pot apela pentru diferite specialități (Ortopedie Traumatologie, Medicină Internă, Oftalmologie, Chirurgie Vasculară, Pediatrie, Gastroenterologie, Diabet, Obstetrică și Ginecologie, Medicină Internă). La momentul prezent, există un număr de aproximativ 12 cereri, din care: 8 cereri de la furnizori care nu se află în relație contractuală cu CAS Iași, de la furnizori aflați în relație contractuală cu instituția noastră care solicită suplimentări de norme față de cele contractate în cadrul sesiunii din luna mai 2024 sau de intrare în relație contractuală pentru specialități noi”, au transmis reprezentanții CAS Iași.

Încă doi furnizori pentru servicii de Medicină Fizică și de Reabilitare vor lucra cu Casa de Asigurări de Sănătate

Începând cu data de 15 noiembrie 2024, se va mări și numărul de furnizori de asistență medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de Medicină Fizică şi de Reabilitare.

„Ținând cont de faptul că domeniul Medicină Fizică și de Reabilitare este unul deficitar în raport cu cererea foarte crescută pentru acest tip de servicii medicale, considerăm că încheierea unor noi relații contractuale cu alți 2 furnizori pentru servicii de medicină fizică și de reabilitare solicitanți va aduce mai aduce mai multe oportunități pacienților, începând cu data de 15 noiembrie 2024. Subliniem faptul că pacienții cu afecțiuni oncologice pot beneficia de servicii de medicină fizică și de reabilitare în afara plafonului alocat furnizorului din asistența medicală ambulatorie pentru specialitatea de Medicină Fizică și de Reabilitare”, a transmis CAS Iași.

De asemenea, o îmbunătățire semnificativă va avea loc și în ceea ce privește asistența medicală ambulatorie pentru specialitățile paraclinice.

„Se remarcă faptul că în ultima perioadă a crescut semnificativ cererea de servicii paraclinice (analize de laborator/imagistică medicală) determinate de noile modificări legislative care au lărgit accesul atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate la o plajă mai mare de servicii de acest tip. În acest sens, putem exemplifica faptul că a fost acordată posibilitatea persoanelor neasigurate de a beneficia de investigații paraclinice preventive (analize de laborator/imagistică medicală) în urma consultațiilor preventive acordate de medicul de familie, persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică pentru confirmarea diagnosticului, persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă, dar și pacienților cu afecțiuni cronice pentru monitorizarea unor afecțiuni cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare. Prin suplimentarea cu încă 4 a numărului de furnizori de servicii medicale paraclinice se va crește accesul mai rapid al pacienților pe acest segment de servicii medicale și se va scurta în mod semnificativ perioada de așteptare. Cei 4 noi furnizori de servicii medicale paraclinice vor acorda (odată ce contractul va fi încheiat) următoarele servicii: radiologie și imagistică medicală; analize medicale; anatomie patologică”, au explicat reprezentanții CAS Iași.

În prezent, în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași se află un număr de 41 de furnizori de servicii paraclinice care furnizează următoarele servicii paraclinice: analize medicale – 28; radiologie și imagistică medicală – 27; anatomie patologică – 7; ecografie – 11; radiografii dentare – 6.  În situația în care un laborator de analize medicale/imagistică medicală și-a epuizat plafonul alocat, pacienții se pot adresa unui alt furnizor în vederea acordării acestor servicii medicale. Urmare a rectificării bugetare, în trimestrul IV, județul Iași beneficiază de o creștere semnificativă a bugetului alocat pentru investigații paraclinice, acesta fiind suplimentat cu suma de 29.791 de lei pentru trimestrul IV a anului curent, din care: 9.700 de lei pentru luna octombrie și diferența de 20.091 de lei pentru următoarele două luni ale anului.

Crește numărul medicilor furnizori de servicii dentare aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași

În acest moment, există 29 de furnizori de servicii dentare care doresc să intre în relație contractuală cu CAS Iași.

„Pentru a rezolva inechitățile de accesare a serviciilor de medicină dentară de către pacientul ce provine din mediul rural, în comparație cu cel din mediul urban, cât și pentru scăderea incidenței afecțiunilor dentare, dar și încurajarea prevenirii acutizării problemelor medicale dentare, a fost stabilit în Consiliul de Administrație al CAS Iași, cu prioritate în mediul rural și în limita a maximum 2 norme/medic/furnizor/punct de lucru. La momentul prezent, există un număr de aproximativ 29 de furnizori care solicită intrarea în relație contractuală cu CAS Iași pentru un număr de 73 de medici (19 medici în mediul rural și 54 de medici în mediul urban)”, a trasmis CAS Iași.

Și un furnizor de transport sanitar neasistat va intra în relație contractuală cu CAS Iași.

„Pentru că în ultimii ani s-a constatat o creștere semnificativă a solicitărilor pacienților privind asigurarea transportului sanitar neasistat, putem preciza că intrarea în relație contractuală a unui nou furnizor de acest tip va scădea considerabil timpul de așteptare a pacientului și va favoriza accesul mai rapid la servicii medicale de urgență”, au adăugat reprezentanții CAS Iași.

Îmbunătățiri vor avea loc și în ceea ce privește îngrijirile medicale la domiciliu, farmaciile și spitalizarea de zi.

„Încheierea unor noi contracte de furnizare servicii medicale spitalicești, începând cu data de 15.11.2024,  care corespund specialităților menționate în autorizațiile sanitare de funcționare emise de Ministerul Sănătății pe acest domeniu, va crea posibilitatea pacienților de a beneficia mai ușor de acest tip de asistență medicală, într-un timp mai scurt, întrucât au la dispoziție un număr mai mare de medici. În raport cu solicitările tot mai crescute din ultima perioadă pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, faptul că va mai intra în relație contractuală încă un furnizor de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu (în afara celor 27 care sunt deja în contract) lărgește accesul pacienților la astfel de servicii medicale. Și în acest domeniu se creează accesul mai rapid la medicamente, având în vedere că la CAS Iași au fost adresate un număr de aproximativ 2 cereri de la farmacii comunitare în medial rural și o farmacie comunitară în mediul urban”, au transmis reprezentanții CAS Iași.