Crescătorii din Iași care au solicitat ajutorul național tranzitoriu, verificați de Agenția Județeană în Zootehnie. Peste 90 la sută din fermierii eligibili la plată au primit subvențiile APIA
Inspectorii din cadrul Agenției Județene în Zootehnie din Iași vor controla crescătorii din Iași care au cerut subvențiile de la APIA în anul 2020. Crescătorii care vor să obțină ajutorul național tranzitoriu (ANT) trebuie să respecte mai multe condiții și să permită efectuarea controlului la fața locului
Fermierii din Iași care vor să obțină și ajutorul național tranzitoriu, subvenție acordată pentru crescătorii de ovine, caprine, bovine de lapte sau taurine din rase de carne pentru anul 2020 vor fi controlați de inspectorii din cadrul Agenției Județene în Zootehnie. În eșantionul de control au fost selectați pentru verificare 46 de fermieri care dețin 16.400 de capete. Obligațiile solicitantului pentru controlul la fața locului sunt: să permită efectuarea controlului de către inspectori, să asigure condițiile de realizare a controlului, să dețină și să prezinte Registrul Individual al Exploatațiilor (RIE), dar și să prezinte documente justificative privind acordarea ajutorului național tranzitoriu.
Suma acordată în anul 2019 pentru această schemă de plată a fost cuprins între 5 euro, pentru ovinele și caprinele din fermele zootehnice, până la 70 de euro pentru schema decuplată la bovinele de lapte. Pe lângă aceste subvenții pe care le vor încasa fermierii după efectuarea controalelor la fața locului, crescătorii din Iași au primit și sprijinul cuplat zootehnic (SCZ).
Fermierii din Iași au primit de la APIA, pentru anul 2020, subvenții în valoare de 2 milioane de euro
Crescătorii din Iași au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) 2 milioane de euro drept sprijinul cuplat zootehnic. APIA a plătit către 37 de beneficiari sprijinul cuplat zootehnic în valoare de 242.625 de euro. Ieșenii cu ferme zootehnice cu vaci de lapte au primit subvențiile de la APIA în valoare de 874.056 de euro, fiind eligibili 62 de fermieri. De asemenea, 219 crescători de ovine din județ au primit sprijinul cuplat zootehnic în valoare de 888.305 euro. Alți 20 de crescători de caprine din județul Iași au încasat de la APIA sprijinul cuplat zootehnic în valoare de 44.757 de euro.
Un crescător de bivolițe de lapte a obținut subvenții în valoare de 481 de euro. Fermierii din Iași care au solicitat subvenții pentru anul de cerere 2020 au primit până în prezent ajutoare financiare în valoare de 62.638.188 de euro, iar plățile continuă și în această perioadă, fiind efectuate plăți către 90 la sută dintre beneficiari. În anul 2020 au depus cererile 20.000 de fermieri care au solicitat subvenții pentru 280.000 de hectare de teren agricol.
Fermierii din Iași se pot înscrie în aplicația IPA online pentru a obține subvențiile aferente anului 2021
Începând cu data de 1 martie 2021, a demarat campania de depunere a cererilor unice de plată. Fermierii pot accesa ajutoarele financiare doar dacă se înscriu în aplicația IPA online până la data de 15 mai 2021, fără a fi penalizați. IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA.
IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii APIA, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.