Crescătorii de păsări din Iași cer ca importurile de carne și ouă din Ucraina să respecte normele Uniunii Europene
Crescătorii de păsări din Iași cer ca importurile de carne și ouă din Ucraina să respecte normele Uniunii Europene pentru a exista o concurență loială. Mai mult, reprezentanții asociațiilor de profil sunt de părere că ar trebui interzise importurile cu carne de pasăre și ouă din Ucraina. În anul 2024, au fost importate din Ucraina 15 milioane de ouă, iar importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, a ajuns la 4.000 de tone
Reprezentanții asociațiilor din domeniul avicol cer interzicerea importurilor de carne de pasăre și ouă din Ucraina. Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, susține că se practică o concurență neloială.
„Noi tot spunem, de un an, că ar trebui interzise importurile de cereale, și nu doar aceste importuri. Mai ales că acum se importă masiv, din Ucraina, carne de pasăre și ouă, ar trebui interzise și acestea. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele 7 luni, s-au importat cu mai mult de 60% carne de pasăre din Ucraina, și cu 50% mai multe ouă din Ucraina. Problema e în felul următor: prețul de producție la un ou, în Ucraina, e 0,30 lei, la noi e 0,50 lei. E o concurență neloială din două motive. Unul, costurile de producție. Motorina e mult mai ieftină în Ucraina. Dacă vorbim de bunăstarea păsărilor, condițiilor sunt mult mai relaxate la ei. Automat, înseamnă un cost de producție mai mic, utilizarea unor substanțe care sunt mai ieftine la ei”, susține Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.
Crescătorii de păsări din Iași cer interzicerea importurilor de carne și ouă din Ucraina
Specialistul susține că ar trebui să citim foarte bine etichetele produselor și să susținem producătorii locali.
„Noi considerăm că este o concurență neloială pentru că, dacă puii cresc în aceleași condiții, în ambele țări, atunci nu e o concurență neloială, ci faci performanță. Dar dacă în Ucraina carnea este de 7-8 lei pe kg, la noi e 11 lei, despre ce vorbim? Avicultura românească care activează 80% din piață, produce pui de calitate, ne putem compara cu oricine din lumea asta, fermele sunt bine utilitate. Doar după etichetă poți să-ți dai seama dacă e oul din România sau din Ucraina. De asta, românul trebuie să se uite nu doar la preț, ci și la etichetă. Românii să fie mai patrioți și chiar dacă e cu 10 bani mai scump, să ia de la noi. Avem producători care au carne de pui bună, ouă bune, ajutăm și la păstrarea locurilor de muncă”, mai spune specialistul în avicultură.
Leonard Stafie a explicat cum ne dăm seama dacă puiul a fost falsificat.
Cătălin Mihalache, Fermador: „Nimeni nu este împotriva importurilor”
Cătălin Mihalache, producătorul de carne de pui Fermador, din județul Iași, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, susține că este necesar ca normele impuse de Uniunea Europeană să fie respectate de toți producătorii din domeniul avicol.
„Noi nu vrem interzicerea importurilor de carne de pasăre și ouă, ci vrem o concurență loială. Nimeni nu este împotriva importurilor de oriunde, atâta timp cât respectă aceleași norme ale Uniunii Europene. Nu au implementate normele, dacă vorbim de crescătorii din Ucraina”, spune producătorul Cătălin Mihalache.
În cadrul Fermador funcționează un abator de păsări în Podu Iloaiei, unde se sacrifică în jur de 40.000 de pui pe zi. Antreprenorul din Iași este pe piață de 30 de ani. Cifra de afaceri, din anul 2023, înregistrată de Fermador este de 238 de milioane de euro, iar cea estimată pentru anul 2024 este aproximativ aceeași. Carnea de pasăre este unul dintre cele mai consumate alimente, potrivit datelor statistice. Reporterii BZI au testat mai multe sortimente din carne de pasăre.
Importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, în România din Ucraina, a ajuns la 4.000 de tone
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a tras un semnal de alarmă cu privire la situația delicată în care se află sectorul avicol într-un comunicat emis recent. Aceștia solicită autorităților protecția fermierilor prin interzicerea importurilor de ouă din Ucraina, care strică piața din cauza prețurilor mici și a modului de producție care nu respectă standardele UE. Produsele nu respectă normele de siguranță, astfel că nu sunt implementate tehnologiile europene. Ucraina crește găini ouătoare doar în cuști vechi, neîmbunătățite cu costuri de investiție, și operaționale mai mici cu cel puțin 30% față de producătorii români. Importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024, au ajuns la aproximativ 4.000 de tone față de 78 de tone importate în aceeași perioadă a anului 2021, cu potențial de creștere semnificativă în semestrul II 2024.
Ucraina s-a angajat că va implementa întreaga legislație europeană, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. De aceea, crescătorii de păsări din Iași cer ca importurile de carne și ouă din Ucraina să respecte normele Uniunii Europene.