Crescătorii de ovine și caprine din Iași primesc subvenții APIA în valoare de 230.000 de euro dacă îndeplinesc condițiile impuse în cererea unică de plată

de: Raluca Costin
04:00, 24 iun. 2020

Crescătorii de ovine și caprine din Iași au solicitat în campania APIA 2020 subvenții pentru un efectiv de 6.670 de capete. Fermierii din Iași vor primi subvenții APIA doar dacă vor îndeplini condițiile impuse în cererea unică de plată. În prezent, specialiștii din cadrul instituției din Iași efectuează controlul administrativ al cererilor unice depuse în campania APIA 2020. În cazul în care apar neconformități, fermierii din Iași riscă excluderea de la plata subvențiilor timp de 3 ani.

Crescătorii de ovine și caprine din Iași au solicitat în campania APIA 2020 subvenții pentru un efectiv de 6.670 de capete. Toți fermierii din Iași care au solicitat subvențiile APIA vor fi controlați administrativ de către funcționarii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Specialiștii vor verifica dacă numărul de ovine sau caprine din cererea de plată depusă de fiecare fermier în parte este același cu numărul de animale găsite la fața locului. În cazul în care se găsesc animale cu neconformități, se aplică sistemul de sancțiuni prevăzut de OMADR nr.476/2016 privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, aferent cererilor unice de plată depuse la APIA în anul 2020.

A scăzut numărul crescătorilor de ovine și caprine din Iași care sunt descoperiți că vor să obțină pe nedrept subvențiile APIA

Fermierii din Iași care sunt descoperiți cu nereguli riscă excluderea de la plata subvențiilor APIA pe 5 ani. Sergiu Jităreanu, director executiv în cadrul APIA Iași, spune că în ultimii ani a scăzut numărul fermierilor descoperiți cu nereguli, ceea ce arată că sunt mai atenți la depunerea cererilor unice de plată.

„Nu sunt situații speciale la noi în județ în ceea ce privește fermierii din Iași cu ferme zootehnice. Dacă acum 10 ani erau probleme la numărarea animalelor din fermă și se puteau lua subvenții pe nedrept, acum nu se pune această problemă, fermierii sunt mai atenți și mai responsabili când depun cererile unice de plată”, a declarat Sergiu Jităreanu, director executiv al APIA Iași.

Fermierii din Iași sunt notificați cu 15 zile înainte de a fi controlați de specialiștii din cadrul APIA

Crescătorii de ovine și caprine din Iași care refuză controlul sau din diverse motive nu au toate documentele pentru a fi prezentate în momentul derulării controlului, riscă să piardă subvențiile și să returneze banii primiți în anul anterior. Fermierii din Iași sunt notificați cu 15 zile înainte de controlul efectiv, la fața locului. În anii precedenți, nereguli au fost descoperite la fermierii care au încasat pe nedrept subvențiile APIA pentru culturile ecologice, au declarat un număr mai mare de bovine sau au încasat sprijinul cuplat pentru culturi vegetale sau pentru animalele din gospodării. Cuantumul pentru ajutorul național tranzitoriu, cea mai importantă subvenție pentru crescătorii de animale, speciile ovine/caprine a fost în anul 2019 de 4,7157 euro/cap, respectiv 22,3976 lei/cap.

În anul 2020 au solicitat subvențiile APIA 19.965 de fermieri din Iași

În perioada 15 martie-15 iunie 2020 au depus cererile 19.965 de fermieri din Iași care exploatează o suprafață de 265.979,15 hectare de teren agricol. Subvenția europeană cea mai importantă pe care o primesc agricultorii prin intermediul cererii este în cadrul schemei de plată unice pe suprafață (SAPS). Pentru a primi subvenția, fermierii trebuie să dețină terenuri agricole pe care să le exploateze de cel puțin un an. De asemenea, fermierii din Iași au solicitat subvenții și în cadrul schemelor zootehnice, dar și pe alte scheme pentru tinerii fermieri sau schema pentru înverzire. Dacă un fermier accesează mai multe scheme de plată în campania APIA 2020, acesta poate primi și 1.500 de euro pe hectar. Banii acordați de APIA sunt importanți pentru fermierii din Iași deoarece pentru majoritatea dintre aceștia subvențiile reprezintă un real ajutor pentru menținerea afacerilor în agricultură.

Crescătorii de ovine și caprine din Iași pot obține subvențiile APIA în continuare, dar vor fi penalizați

Fermierii din Iași care nu au depus cererile în campania 2020 prin care solicită subvenții APIA o pot face în continuare, însă vor fi penalizați. Termenul limită de depunere după 15 iunie 2020 este de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie 2020, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2019 nu sunt înregistrate, astfel că fermierul nu primește nicio subvenție europeană.