Crescătorii de ovine din Iași vând carnea de miel cu 30-35 de lei kilogramul, mai scump față de anul trecut
Crescătorii de ovine din Iași vor vinde carnea de miel cu prețuri mai mari cu 30-40 la sută față de anul trecut. Fermierii au redus efectivele de animale din cauză că nu reușesc să acopere costurile cu creșterea lor
Carnea de miel vândută în Iași va fi mai scumpă cu 30-40 la sută în anul 2022. Crescătorii de ovine spun că vor comercializa mai puțini miei în acest an. Unul dintre fermierii din Iași care a redus efectivul de ovine este Ioan Buimac. Fermierul exploatează terenuri agricole și are fermă zootehnică de aproape 3 decenii. În anul 2022 va vinde un număr mai mic de miei.
”În ultimii ani a crescut prețul, fiind în jurul la 200 de lei mielul de 10 kilograme, în viu. Anul acesta se va duce mult mai sus prețul. Nu prea mai sunt crescători de ovine, cel puțin în zona noastră. Mai sunt în Botoșani, dar și acolo încep să scadă efectivele. Anul acesta va fi 30-35 de lei kilogramul, o creștere de 30-40 la sută față de anul trecut. Noi dăm mieii la un abator din Botoșani, în jur de 200-250 de capete. Sunt oricum mai puțini miei ca anul trecut. Noi tot din cauza prețului am redus efectivele. La Revoluție aveam 5.000 de capete, acum avem 600-700 de oi. Nu mai sunt ciobani, pășuni. Noi nu creștem oile în stabulație, ci în stil tradițional, pe pășune”, susține Ioan Buimac, fermier din Iași, zona Andrieșeni.
Crescătorii de ovine din Iași vând carnea de miel mai scump anul acesta
Cei care vor să aibă tradiționala masă de Paște cu carne de miel s-au înscris deja pe lista crescătorilor de ovine din Iași. Unul dintre fermierii din zona Țibănești, care crește 400 de oi și capre, susține că seceta și frigul de anul acesta stau la baza scumpirii prețului la miei.
”Noi vindem anul acesta cu 30 de lei kilogramul, în viu, cel puțin. Frigul și seceta ne creează probleme, pentru că ne temem că nu vor crește mieii suficient până la Paște, să aibă măcar 10 kilograme. Noi vom avea 100-150 de capete. Am făcut liste cu clienții care vor să cumpere, iar dacă vor rămâne miei, cel mai sigur vom da la abator, pentru străinătate, la arabi”, susține Alin Pașaniuc, din comuna Țibănești.
Povestea tânărului care a fondat o cooperativă, împreună cu alți doi prieteni, Dorian Secară și Liviu Calancea, a fost prezentată în edițiile BZI anterioare.
Fermierii mai pot solicita subvenții de la APIA Iași
Crescătorii de ovine și caprine primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu pentru sectorul zootehnic, stabilit anul acesta la 4,73 euro pe cap de animal, adică 23,40 lei. De asemenea, crescătorii din Iași pot depune cererile unice de plată în campania derulată de APIA în perioada 15 martie-15 mai 2022. Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată.
Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la Primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Crescătorii nu mai trebuie să se prezinte la sediul APIA să depună cererile de plată.
Dacă anul acesta crescătorii de ovine din Iași vând carne de miel cu 30-35 de lei, în viu, la poarta fermei, prețurile în supermarket-uri sunt mai mari.