Crescătorii de bovine pot cere de la APIA Iași ajutorul pentru pierderile generate de criza provocată de războiul din Ucraina
Crescătorii de bovine pot cere de la APIA Iași ajutoarele financiare pentru pierderile generate de criza provocată de războiul din Ucraina. Cererile se depun până la 9 august 2023, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat o nouă sesiune de depunere a cererilor pentru ajutoarele financiare acordate în contextul crizei generate din Ucraina. Acestea se depun de către crescătorii de bovine până la 9 august 2023, la APIA Iași. Beneficiarii sunt crescătorii de animale, care au în posesie permanentă bovine înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație, respectiv persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, dar și persoane juridice și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.
Crescătorii de bovine au cerut și anul trecut banii pentru a acoperi pierderile generate de războiul din Ucraina, prețurile fiind în creștere la furaje. Din Iași au fost depuse, la APIA, în anul precedent, un număr de 78 de cereri pentru un efectiv de 4.822 de capete de vaci adulte. Aceștia au primit 73 de euro pe cap de animal.
Crescătorii de bovine pot cere ajutoarele financiare de la APIA Iași
Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun/transmit însoțite și de declarația pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 pct. III din Ordonanța de urgență nr. 3/2023.
În cazul în care solicitanții nu dețin cod unic de înregistrare în Registrul Unic de Identificare al APIA (RUI), înainte de depunerea cererii au obligația să solicite, la centrul APIA, înregistrarea, prin depunerea Formularului de solicitare a codului unic de identificare în RUI, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1 a OMADR 22/2011, privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună, cu modificările și completările ulterioare.
Crescătorii de bovine pot încasa până la 100 de euro pe cap de animal
Fermierii din Iași care au cerut subvențiile pentru anul 2022 au primit, până acum, de la APIA peste 60 de milioane de euro. Mare parte din aceste sume au fost acordate crescătorilor de animale. Sumele ce au fost încasate de crescătorii de bovine, ovine sau caprine, din Iași, sunt cuprinse între 60 și 500 de euro pe cap de animal.
Astfel, ieșenii care au ferme zootehnice pot să încaseze mii de euro pentru animalele din gospodării, dacă depun o cerere la APIA și au numărul de animale înscris în acea cerere. Fermierii au solicitat și anul acesta subvențiile pentru animalele din gospodăriile din județ. Primii bani vor intra în conturile beneficiarilor la jumătatea lunii octombrie 2023.
De asemenea, crescătorii de bovine pot cere de la APIA Iași subvențiile până la data de 9 august 2023.