Crescătorii de bovine din Iași primesc noi subvenții de la APIA, pentru anul de cerere 2020. Ultimii bani pentru sprijinul cuplat zootehnic vor intra în conturi în această săptămână
Ultimele subvenții aferente sprijinului cuplat zootehnic pentru anul de cerere 2020 vor intra în conturi în această săptămână. Crescătorii de bovine din Iași care au solicitat în anul precedent subvențiile vor încasa banii de la APIA. Fermierii din Iași care au solicitat subvențiile pentru bovine, ovine, caprine, au încasat ajutoarele financiare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro
Ultimele plăți către sectorul zootehnic pentru sprijinul cuplat vor fi făcute în această săptămână, fiind vorba despre suma de 1,1 milioane de euro. Alți bani vor mai primi fermierii din Iași cu ferme zootehnice drept ajutor național tranzitoriu, bani care se acordă de la bugetul de stat. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a efectuat plăți în valoare de 62.638.188 de euro, subvenții acordate pentru anul de cerere 2020. Din această sumă au fost efectuate plăți în valoare de 25.268.714 milioane de euro, în cadrul SAPS, către cei 18.362 de beneficiari autorizați la plată.
De asemenea, în cadrul schemei pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) au primit banii 18.390 fermieri, fiind virată în conturi suma de 14.787.856 de euro. În ceea ce privește schema pentru tinerii fermieri, au încasat subvențiile, pentru anul de cerere 2020, un număr de 1.013 beneficiari care au primit de la APIA 559.716 euro.
Fermierii din Iași încasează subvențiile de la APIA pentru anul de cerere 2020
Crescătorii de animale au primit 3 milioane de euro, din cele 62 de milioane plătite beneficiarilor din Iași, pentru anul 2020. În această perioadă se derulează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2021. Fermierii din Iași pot obține banii de la APIA doar dacă se înscriu în aplicația IPA online. IPA online este un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA.
IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificari ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată. De la debutul campaniei de depunere, 1 martie 2021, până în prezent sunt înscriși în aplicație 800 de fermieri cu 2.000 de hectare.
Fermierii din Iași pot obține până la 1.000-1.500 de euro, la hectar, dacă depun actele în cadrul mai multor scheme de plată
Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), unde beneficiarii obțin cei mai mulți bani de la APIA, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsura 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Termenul de depunere a cererilor unice de plată, fără penalizări, expiră la data de 15 mai 2021.