Crescătorii de bovine din Iași primesc ajutorul național tranzitoriu, din februarie 2022
Crescătorii de bovine din Iași vor încasa ajutorul național tranzitoriu, pentru anul de cerere 2021, începând cu luna februarie. În această perioadă, specialiștii calculează sprijinul acordat pentru fiecare bovină înscrisă la APIA
APIA va demara plățile către crescătorii de bovine din Iași care au solicitat ajutorul național tranzitoriu. Începând cu luna februarie 2022, fermierii din Iași vor avea în conturi banii solicitați în schema decuplată de producție în domeniul zootehnic, specia bovine, de lapte sau de carne. Crescătorii de bovine din Iași trebuie să aibă minimum 3 capete în fermă pentru a primi ajutorul național tranzitoriu. În această perioadă se stabilesc cuantumurile pentru fiecare schemă în parte. Suma aprobată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), la nivel național, este de 1,1 miliarde de lei.
Pentru anul de cerere 2019, fermierii au primit un cuantum stabilit pe cap de animal de 328 de lei, iar cuantumul pe tona de lapte a fost de 84 de lei. Aceste sume ar putea fi acordate și în 2022, mai ales că, pentru anul de cerere 2020, banii care s-au acordat anul trecut, sprijinul acordat de APIA drept ajutor național tranzitoriu, a fost redus de la 69 de euro, respectiv 328 de lei pe cap de animal, la 5 lei. De asemenea, pentru tona de lapte, fermierii au primit 2 lei, și nu 84 de lei. Sumele extrem de mici acordate de APIA au stârnit nemulțumiri în rândul crescătorilor din Iași.
APIA le-a plătit fermierilor din Iași subvenții în valoare de 49 de milioane de euro
Fermierii din Iași au mai primit de la APIA subvenții în valoare de 49 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2021. Un procent de 92 la sută din numărul de agricultori care au solicitat anul trecut subvențiile a primit banii pentru diverse scheme derulate de APIA. În total, 17.582 de fermieri autorizați la plată exploatează 280.000 de hectare de terenuri agricole și au ferme zootehnice. Cei mai mulți bani au fost virați în conturile celor care se ocupă de cultivarea cerealelor, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, unde subvenția a fost stabilită la 95,47 de euro la hectar.
Anul acesta, valoarea ajutorului financiar ar putea crește, potrivit specialiștilor APIA. Crescătorii de bovine, ovine și caprine din Iași au primit sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) în valoare de 4 milioane de euro, ultimele plăți pentru cererile depuse în anul 2021 fiind făcute în această lună. Fermierii care nu au încă în conturi subvențiile au fost pe lista celor verificați de APIA, care trebuie să mai aducă unele clarificări sau nu primesc deloc banii.
Crescătorii de bovine din Iași care au primit ajutorul COVID-19 iau și ajutorul național tranzitoriu
Alte ajutoare financiare plătite de APIA în anul 2021 au fost către crescătorii de bovine, respectiv ajutorul COVID-19. Fermierii din Iași au depus 2.141 de cereri în schema pentru ajutor COVID-19 pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro.
Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Bugetul național alocat acestei scheme de plată este în valoare de 200 de milioane de lei. Specialiștii susțin că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemie, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest domeniu economic. Astfel, pe lângă ajutorul de COVID-19 acordat de APIA în anul 2021, crescătorii de bovine din Iași vor primi și ajutorul național tranzitoriu.