Crescătorii de bovine din Iași au cerut ajutorul COVID-19 în valoare de jumătate de milion de lei de la APIA! Cererile mai pot fi depuse până la data de 9 august 2021
Crescătorii de bovine din Iași au solicitat ajutorul COVID-19 în valoare de jumătate de milion de lei, fiind depuse la APIA un număr de 57 de cereri. Fermierii mai pot depune documentele prin care solicită ajutorul de stat pentru susținerea activității în sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, până la data de 9 august 2021
În cele două săptămâni de la demararea înscrierilor în programul destinat crescătorilor de bovine care vor ajutorul COVID-19 au fost depuse 57 de cereri din Iași. Crescătorii din județul Iași care dețin minimum 3 vaci în exploatație mai pot solicita de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutoare financiare în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei pe tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro (1,1 milioane lei).
Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun la sediul APIA Iași sau pot fi transmise prin fax, poștă sau în format electronic ca document scanat, prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură, de către reprezentantul legal al beneficiarului, pe fiecare pagină a documentului transmis. Beneficiari sunt crescătorii care dețin animale din speciile bovine, respectiv persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care au în posesie permanentă animale înscrise în Registrul Național Electronic (RNE), în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație.
Crescătorii de bovine din Iași pot obține ajutorul COVID-19, în valoare de maximum 225.000 de euro
Valoarea ajutorului de stat se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de numărul de capete de bovine eligibile la care se poate adăuga și valoarea calculată în funcție de cantitățile de lapte, în tone, produse și valorificate, eligibile până la plafonul maxim de 225.000 de euro. Suma se calculează la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2021.
Fermierii din Iași au la dispoziție mai multe informații referitoare la accesarea ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin pentru anul 2021, în Ghidul solicitantului, modelul cererii-tip și legislația aferentă, pe site-ul APIA: www.apia.org.ro, la secțiunea http://www.apia.org.ro/ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/ajutor-de-stat-bovine-covid19-2021. Fermierii din Iași au obținut deja ajutoare financiare în valoare de 21 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19, în cadrul măsurii 21 .
APIA verifică fermierii din Iași care au solicitat subvenții în anul 2021
Inspectorii APIA efectuează, în această perioadă, controalele la fața locului în fermele din Iași. Agricultorii au solicitat subvențiile pentru cele 280.000 de hectare cu teren agricol și pentru fermele zootehnice. Inspectorii verifică dacă datele transmise în cererea unică de plată pe suprafață, de către fermierii din Iași, coincid cu cele din teren. Controlul se poate face și în lipsa proprietarului, dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului când acesta a fost selectat cu scopul controlului pentru schema de agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de eco-condiționalitate. Fermierii din Iași care sunt găsiți cu nereguli sunt excluși de la plata subvențiilor timp de doi ani.
Potrivit specialiștilor APIA Iași a scăzut numărul fermierilor care nu au respectat condițiile necesare obținerii subvențiilor. De altfel, în acest an, în eșantionul de control sunt incluși 670 de fermieri, care vor fi verificați de inspectorii APIA până în luna septembrie 2021, un număr mai mic față de cel selectat la control în anul 2020, când au fost controlați 743 de agricultori din județul Iași.