Cresc taxele pentru turiștii străini. Unde se aplică noua lege
Cresc taxele pentru turiștii străini. De la 1 octombrie 2024, turiștii vor scoate mai mulți bani din buzunare dacă vor să viziteze anumite țări. Iată unde se aplică noua lege.
Cresc taxele pentru turiștii străini
Noua Zeelandă va crește drastic taxa de intrare pentru turiștii străini. De la 1 octombrie, costul taxei se va majora de la 20 de euro la 56 de euro. Guvernul a declarat că această măsură este menită să contribuie la creșterea economică și „să se asigure că vizitatorii contribuie la serviciile publice și la experiențe de înaltă calitate în timp ce vizitează Noua Zeelandă.”
Ministrul Turismului, Matt Doocey, a afirmat că taxa rămâne competitivă în comparație cu țări precum Australia și Regatul Unit și rămâne „încrezător că Noua Zeelandă va continua să fie considerată o destinație atractivă pentru vizitatori de către mulți din întreaga lume.”
Noua Zeelandă nu este singurul loc în care există taxe pentru turiști. Indonezia, Spania, Franța, Austria, Croația, Costa Rica, Islanda și Italia sunt alte țări care percep taxe turistice pentru vizitatori.
Taxă pentru românii care merg în vacanță
Italia intenționează să implementeze o nouă taxă turistică națională, menită să dezvolte turismul și economia țării. Proiectul de lege ar permite aplicarea taxei de ședere în toate cele 7.904 comune italiene. În prezent, doar capitalele de provincie, asociațiile de comune și comunele turistice pot percepe această taxă.
Sumele propuse pentru noua taxă de ședere sunt:
– Până la 5 euro pentru cazări sub 100 de euro.
– Până la 10 euro pentru camere între 100 și 400 de euro.
– Până la 15 euro pentru cazări între 400 și 750 de euro.
– Un maxim de 25 de euro pe zi pentru hotelurile de lux cu cazări de peste 750 de euro pe noapte.
Autoritățile din Italia au precizat că veniturile adunate din aceste taxe vor fi investite pentru modernizarea și dezvoltarea turismului. Modalitățile de aplicare a taxei sunt variate, putând fi fixe sau variabile, cu tranșe asociate tipurilor și categoriilor hoteliere, prețului, localizării și perioadei.
Scutirile de la plata taxei pentru turiști sunt diferențiate de la o zonă la alta, în funcție de reședință, vârstă, activitatea desfășurată și durata șederii. De exemplu, taxa nu se aplică dacă o persoană înnoptează mai mult de un anumit număr de nopți, pentru persoanele cu dizabilități, în funcție de proprietatea structurii de cazare sau de sezon. Rămâne de văzut dacă noua lege va intra în vigoare. Deocamdată aceasta este la stadiul de propunere și urmează să fie dezbătută. De asemenea, Veneţia va limita grupurile de turişti la cel mult 25 de persoane în urma unei decizii care reprezintă cea mai recentă încercare a autorităţilor locale de a reduce impactul generat de mulţimile de vizitatori asupra oraşului-lagună. Autorităţile locale vor interzice și utilizarea megafoanelor de către ghizii turistici, în cadrul unor măsuri menite să ,,protejeze liniştea locuitorilor din oraş” şi să le asigure pietonilor o circulaţie mai liberă. Vor fi aplicate amenzi cuprinse între 25 şi 500 de euro turștilor, inclusiv celor români, care nu respectă aceste reguli.
O altă lege recentă îi vizează pe turiștii care merg în Italia. Autoritățile vor cere dovezi concrete ale planurilor de vacanță, inclusiv confirmarea rezervării la hotel și biletele de întoarcere sau de plecare. Călătorii vor trebui să arate că au asigurare de călătorie și resurse financiare suficiente. Turiștii trebuie să arate că dispun de cel puțin 36,67 EUR pe zi de ședere în Italia. Pentru cei care călătoresc în grupuri, suma necesară este de 26,33 EUR pe zi.