Cremă pentru entorsa la gleznă. Remedii naturiste ce grăbesc procesul de vindecare
O cremă pentru entorsa la gleznă se poate prepara acasă, dar poate fi achiziționată și la recomandarea farmacistului. Aceasta va ameliora simptomele și va ajuta la refacerea mai rapidă a țesuturilor.
În cazul în care v-ați accidentat este posibil să nu știți dacă vă confruntați cu o entorsă sau o luxație. Cea din urmă se manifestă prin deplasarea osului din articulație, iar prima provoacă vânătăi și o umflătură în zona afectată.
Ce cremă să folosești pentru o entorsă la gleznă
Entorsele apar cu precădere la nivelul gleznelor și a genunchilor. În urma acestora, veți observa că zona afectată se va umfla rapid, culoarea pielii se va modifica, veți avea o dificultate la utilizarea articulației și veți resimți durere. Pe lângă odihnă se recomandă utilizarea pansamentelor sau chiar a unui baston dacă este cazul. Repausul este necesar deoarece țesuturile trebuie să înceapă procesul de vindecare a zonei afectate. Totuși, puteți mișca părțile neafectate pentru a nu vă pierde din condiție. O cremă pe care o puteți prepara acasă este cea din argilă. Aceasta se pregătește într-un bol, dintr-o lingură de pudră de argilă și apă. Se va turna lichid, până ce observați că unguentul capătă aspect de ciulama.
Se aplică în strat subțire pe un bandaj, apoi se lasă să acționeze pentru 20 minute. Puteți opta să o aplicați direct pe piele, dar se va lăsa doar pentru 15 minute, apoi se va clăti cu apă călduță. Un alt remediu naturist este cel din tărâțe de grâu. Pentru prepararea cremei veți avea nevoie de 200 mililitri de apă fierbinte în care veți înmuia pentru un sfert de oră două linguri de produs. La final, apa se va scurge, iar compoziția obținută se va aplica direct pe zona afectată timp de 20 minute. Pentru rezultate cât mai bune, se recomandă să aplicați de două ori pe zi. Un alt unguent ce are proprietăți cicatrizante și reduce inflamația se prepară din 180 grame de argilă roșie și oțet de vin. Într-un bol veți amesteca cele două ingrediente până ce obțineți o pastă. Crema va fi lăsată să se usuce, apoi va fi pusă pe piele și se va înfășura zona cu o folie. După 20 minute, veți clăti cu apă caldă.
Cum deosebești o entorsă de o luxație
În cazul unei mișcări bruște vă puteți confrunta cu o luxație sau o entorsă. De cele mai multe ori, persoanele le confundă și urmează tratamente incorecte. Mai mult de atât, luxația este mult mai gravă și trebuie să vă prezentați la medic. Aceasta înseamnă deplasarea unui os din articulație și se întâlnește cu precădere la persoanele ce fac sport. Primul ajutor pe care îl puteți oferi este să trageți de picior sau mână ca și cum ați scoate o cizmă. Totodată, în cazul piciorului, genunchiul acestuia trebuie să fie în flexie pentru a permite relaxarea tendonului.
Simptomele luxațiilor pot fi ameliorate cu ajutorul compreselor calde de cimbru, vin de salvie, ulei de mușețel și comprese din sare marină și apă. Pe de altă parte, entorsa reprezintă întinderea ligamentelor din zona gleznei, genunchiului sau a articulației mâinii. Aceasta se recunoaște după umflătura pe care o provoacă, vânătăile și mișcările nenaturale a pacientului. Primul lucru ce trebuie făcut în cazul lor este să puneți gheață pe zona afectată.
Dacă doriți să preparați o cremă pentru entorsa la gleznă, argila și oțetul de vin sunt cele mai indicate. Produsele au proprietăți antibacteriene, previn formarea vânătăilor și au un conținut mare de vitamine și minerale ce ajută la vindecarea țesuturilor.