Cremă cu hidrocortizon. Pentru ce boli poate fi folosit remediul

de: BZI.ro
12:12, 04 nov. 2022

Crema cu hidrocortizon conține un corticosteroid sintetic nehalogenat activ pentru uz topic. Are efecte antiinflamatoare și antialergice. Eficacitatea sa este aceeași cu cea a steroizilor halogenați. Utilizarea în dozele recomandate nu determină suprimarea sistemului hipotalamo-hipofizo-suprarenal. Deși utilizarea prelungită a dozelor mari, în special atunci când se folosesc pansamente ocluzive, poate duce la o creștere a nivelului de cortizol plasmatic.

Tratamentul cu corticosteroizi topici este efectuat pentru a trata eczeme, dermatite și psoriazis. Corticosteroizii topici nu sunt, în general, indicați pentru tratamentul psoriazisului, dar pot fi acceptați cu excepția psoriazisului în plăci extins, cu condiția respectării precauțiilor.  Crema nu poate fi folosită pentru a trata leziuni cutanate cauzate de infecții bacteriene, infecții virale, de exemplu varicelă, herpes simplex, herpes zoster, veruci comune și infecții cauzate de ciuperci și drojdii.

Trebuie manifestată o atenție deosebită la aplicarea pe față a cremei

Crema cu hidrocortizon. Posibile reacții adverse provocate de medicament

Reacțiile adverse sistemice cu corticosteroizi topici la adulți sunt extrem de rare, dar dacă apar, pot fi grave. Mai ales cu utilizarea pe termen lung a medicamentului. Riscul de apariție a efectelor sistemice este crescut în următoarele situații. În cazul în care crema este aplicată pe suprafețe mari de piele, în special prin utilizarea de pansamente ocluzive sau aplicarea pe pliuri cutanate.

Unele reacții adverse provocate de cremă pot apărea în urma unui tratament prelungit și utilizarea la copii pe piele subțire. Riscul de reacții adverse locale crește odată cu creșterea concentrației medicamentului și a duratei tratamentului. Pielea feței, a scalpului și a organelor genitale este deosebit de sensibilă la reacții adverse.

Unguentul se aplică în strat subțire pe pielea afectată de 2-3 ori pe zi

Dacă este utilizat incorect sau în prezența unor infecții bacteriene, parazitare, fungice sau virale, simptomele pot fi mascate sau intensificate. Evitați aplicarea cremei pe pleoape din cauza posibilului contact cu conjunctiva. O astfel de cremă poate fi periculoasă pentru pacienții cu psoriazis. Este bine să știi că steroizii pot fi utilizați pentru psoriazisul scalpului sau pentru psoriazisul în plăci cronic al mâinilor și picioarelor. Este important să se monitorizeze cu atenție pacienții care folosesc această cremă.

Cum se utilizează unguentul. Instrucțiuni de utilizare și dozare

Unguentul se aplică în strat subțire pe pielea afectată de 2-3 ori pe zi. Durata tratamentului depinde de natura bolii și de eficacitatea terapiei, constituind de obicei 6-14 zile. În cazul unei evoluții persistente a bolii, aceasta poate fi prelungită până la 20 de zile.

Trebuie manifestată o atenție deosebită la aplicarea pe față a cremei din cauza posibilității apariției unor efecte secundare. Pentru a preveni leziunile cutanate infecțioase, se recomandă administrarea unguentului cu hidrocortizon în asociere cu vitamine.

Unele reacții adverse provocate de cremă pot apărea în urma unui tratament prelungit și utilizarea la copii pe piele subțire

Crema nu trebuie lăsată la îndemâna copiilor și trebuie păstrată la loc uscat, la o temperatură care să nu depășească 15°C. Termenul de valabilitate după prima deschidere a tubului este de 6 luni. Păstrați unguentul pentru uz extern în același ambalaj sigilat în care a fost achiziționat. Termenul de valabilitate este de 3 ani.

O cremă cu hidrocortizon se utilizează cu prudență în bolile parazitare și infecțioase de natură virală, fungică sau bacteriană. De asemenea, crema poate fi folosită pentru a ameliora erupțiile cutanate provocate de varicelă și rujeolă.

Corticosteroizii topici nu sunt, în general, indicați pentru tratamentul psoriazisului