Creierul începe să se mănânce singur când nu dormiti suficient

de: BZI.ro
09:49, 11 aug. 2020

Creierul se mănânca singur când nu dormiti suficient. Nevoia de somn depășește cu mult reînnoirea nivelurilor noastre de energie la fiecare 12 ore. Creierul nostru schimbă de fapt stările când dormim pentru a elimina produsele secundare toxice ale activității neuronale din timpul zilei.

Cercetările pe șoareci au relevat că același proces începe să apară și în creierele care sunt cronice lipsite de somn.

Cercetătorii au descoperit că un somn persistent slab determină creierul să curețe o cantitate semnificativă de neuroni și conexiuni sinaptice, iar recuperarea somnului ar putea să nu poată inversa daunele.

Recuperarea somnului ar putea să nu poată inversa daunele

În 2017, o echipă condusă de neurologul Michele Bellesi, de la Universitatea Politehnică Marche din Italia, a examinat răspunsul creierului mamiferului la obiceiurile slabe de somn și a găsit o asemănare bizară între șoarecii bine odihniți și cei nedormiți.

Ca și celulele din altă parte a corpului, neuronii din creier sunt în permanență împrospătați de două tipuri diferite de celule gliale – celule de sprijin. Celulele microgliale sunt responsabile de curățarea celulelor vechi și uzate printr-un proces numit fagocitoză.

Sarcina astrocitelor este de a pune sinapsele (conexiunile) inutile din creier sa se reîmprospăteze.

Știm că acest proces are loc atunci când dormim pentru a șterge uzura neurologică a zilei, dar acum se pare că același lucru se întâmplă atunci când nu dormim suficient.

Creierul se mănânca singur când nu dormiti suficient

În loc să fie un lucru bun, creierul începe să se rănească.

„Arătăm pentru prima dată că porțiuni de sinapse sunt literalmente consumate de astrocite din cauza pierderii de somn”, a declarat Bellesi la New Scientist.

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au imaginat creierul a patru grupuri de șoareci:

un grup a fost lăsat să doarmă 6 până la 8 ore (bine odihnit)
altul a fost trezit periodic din somn (trezit spontan)
un al treilea grup a fost ținut treaz timp de încă 8 ore (lipsit de somn)
iar un grup final a fost ținut treaz timp de cinci zile (cronic lipsit de somn).

Atunci când cercetătorii au comparat activitatea astrocitelor din cele patru grupuri, au identificat-o în 5,7 la sută din sinapsele din creierele șoarecilor bine odihniti și 7,3 din creierul celor treziti spontan, noteaza sciencealert.com.

Astrocitele și-au mărit activitatea, până la consumarea de fapt a unor părți ale sinapselor.

La șoarecii lipsiți de somn și cronic lipsiti de somn, au observat ceva diferit: astrocitele și-au mărit activitatea, până la consumarea de fapt a unor părți ale sinapselor.

După cum a spus Bellesi pentru New Scientist, majoritatea sinapselor care se mâncau în cele două grupuri de șoareci lipsiți de somn erau cele mai mari, care tind să fie cele mai vechi și mai folosite.

Dar, când echipa a verificat activitatea celulelor microgliale din cele patru grupuri, au descoperit că aceasta a apărut și în grupul cronic lipsit de somn.

Și asta este cu adevarat motiv de îngrijorare, pentru că activitatea microglială nelegată a fost legată de boli ale creierului, precum Alzheimer și alte forme de neurodegenerare.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Neuroscience.