Creditele de nevoi personale și pentru Noua Casă sunt cele mai accesate în această perioadă. Ieșenii cu probleme financiare pot împrumuta bani de la bănci în plină pandemie de COVID-19
Băncile comerciale, dar și instituțiile financiare non-bancare IFN continuă să acorde împrumuturi persoanelor fizice în plină pandemie de COVID-19. În vreme ce ieșenii, care accesează credite pentru nevoi personale, plătesc dobânzi de 7 -13 la sută pe an pentru împrumuturile făcute, majoritatea instituțiilor bancare acordă credite avantajoase cu dobândă de 4,7 la sută în cadrul Programului Noua Casă. Chiar dacă are salariul minim pe economie, o persoană poate face un împrumut bancar consistent de peste 25.000 lei, însă rata nu poate depăși 40 la sută din venitul său lunar
În perioadă pandemiei provocate de coronavirus, numeroși ieșeni se confruntă cu dificultăți financiare, iar mulți dintre aceștia caută salvarea la băncile comerciale pentru a împrumuta bani. De la credite de nevoi personale pentru investiții imobiliare sau chiar pentru îngrijiri medicale, instituțiile bancare și non bancare oferă credite cu dobânzi între 5 și 13 la sută, în funcție de venit și istoricul de plăți al solicitantului.
Fiind o perioadă de criză economică, mulți ieșeni apelează la creditele de nevoi personale, care sunt acordate de majoritatea băncilor comerciale, dar și de instituțiile financiar non-bancare IFN-uri, iar, în paralel, sunt accesate și împrumuturile din programul Noua Casă.
Un ieșean cu salariul minim pe economie poate împrumuta peste 25.000 lei
Toate băncile comerciale din România acordă credite pentru nevoi personale, care sunt considerate credite de consum, iar dobânzile variază de la o instituție la alta. Astfel, cu dobânzi anuale care încep de la 7,99 la sută și care ajung până la 14 la sută, băncile comerciale precum ING, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, BRD etc acordă împrumuturi pentru nevoi personale.
„Se poate face un credit de nevoi personale până la 100.000 lei și cu o perioadă de returnare de maxim cinci ani. Este nevoie de o adeverință de salariat din care reiese o vechime de minim trei luni la actualul loc de muncă, iar pensionarii pot face împrumut până la vârsta de 70 de ani. Spre exemplu, la un împrumut de 30.000 lei pe o perioadă de cinci ani, cu 60 de rate egale și la o dobândă fixă de 7,49 la sută pe an, rata lunară este de 599,79 lei cu DAE de 8,83 la sută”, au explicat reprezentanții Băncii Transilvania.
IFN-urile acordă împrumuturi, chiar dacă venitul solicitantului este mic
În prezent, majoritatea băncilor comerciale acordă credite în baza salariului minim pe economie, asta după ce, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut a crescut la 2.230 lei, respectiv 1.346 lei net. Sunt foarte puține bănci sau IFN-uri care cer venituri mai mari pentru acordarea împrumuturilor. Băncile iau în considerare și numărul de persoane pe care angajatul respectiv le are în întreținere.
Astfel, majoritatea persoanelor care au un venit minim pe economie pot obține de la aproape orice bancă din România un credit pentru nevoi personale în valoare de 25.000 lei. În această situație, dacă se face un împrumut pe o perioadă de cinci ani, rata lunară ar ajunge undeva la 530 lei cu un DAE (Dobânda Anuală Efectivă) de 11 la sută.
Instituțiile Financiar Non-Bancare, IFN-urile, acordă împrumuturi mult mai ușor decât băncile comerciale, iar unele dintre ele nu țin cont de salariul minim pe economie. Astfel, IFN-uri precum Provident sau Feratum acordă împrumuturi și celor care au venituri de minimum 300 lei pe lună, însă suma maximă împrumutată este mică în aceste cazuri.
„Dacă venitul debitorului este de 1.000 lei se poate împrumuta o sumă de până la 1.500 lei, pe o perioadă contractuală maximă de 12 luni. Trebuie să existe măcar un singur girant. Sunt necesare doar documentul de identitate, adeverința de venit sau cuponul de pensie, o factură de utilități, iar pentru salariații din mediul privat este necesar un extras din Registrul electronic de evidență a salariaților semnat și ștampilat de angajator”, au explicat reprezentanții CAR Moldova.
Programul Prima Casă a devenit Noua Casă, iar ieșenii fac deja împrumuturi cu dobândă de 4,72 la sută
În cazul Programului Noua Casă prin care se acordă credite imobiliare din programul guvernamental, dobânzile au fost stabilite în avantajul solicitanților și se pot împrumuta până la 140.000 euro pentru locuințele noi pentru care se cere un avans de 15 la sută, și credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de cinci ani, cu un avans de cinci procente.
„Un credit în valoare de 66.500 euro se acordă pentru locuințele noi sau consolidate și pentru cele vechi cu prețul de vânzare de maxim 70.000 euro sau minim 59.501 euro. De asemenea, se acordă maxim 119.000 euro pentru locuințele noi sau consolidate cu prețul de vânzare între 70.001 euro și 140.000 euro. Perioada de creditare este de minimum trei ani și maximum 30 de ani”, au explicat oficialii Raiffeisen Bank.
Concret, pentru un apartament în valoare de 80.000 euro, luat pe o perioadă de 30 de ani, cu avans de 15 la sută, se achită o rată lunară de 1.710 lei cu un salariu net de minim 3.800 lei.
Banca sau instituția la care se solicită creditul va face o analiză înainte de acordarea împrumutului și, de multe ori, dobânzile sunt modificate în funcție de punctajul oferit.