Credite garantate de stat pentru familiile tinere. Ce trebuie să facă cuplurile care au nevoie de un ajutor financiar
Se dau credite garantate de stat pentru familiile tinere. Băncile care sunt implicate în acest program de ajutor pentri familiile tinere, dar și pentru studenți au epuizat banii disponibili. Doar câteva bănci mai pot acorda aceste credite persoanelor interesate, însă Ministerul Familiei a promis suplimentarea fondurilor. Iată ce trebuie să facă cuplurile care au nevoie de un ajutor financiar.
Credite garantate de stat pentru familiile tinere
Băncile implicate în programele guvernamentale SudentInvest şi Family Start, prin care statul acoperă garanțiile, dobânzile și comisioanele, aproape au epuizat banii disponibili. Doar Libra Bank mai dispune deocamdată de banii pentru acest program.
Reprezentanții Ministerului Familiei au avut o întâlnire cu băncile partenere – CEC Bank, Exim Bank și Libra Bank – și cu un reprezentant al Fondului Român de Contragarantare.
,,Vom lua în calcul demersurile necesare suplimentării bugetului, după ce se ating plafoanele maxime.De asemenea, s-a discutat şi despre transparenţa cu privirea la înregistrarea solicitărilor din partea beneficiarilor. Toate băncile partenere au menţionat că fiecare solicitare este înregistrată la sucursală direct sau primeşte un număr online din registrul unic.”, au precizat reprezentanții Ministerului Familiei.
Câți bani pot primi beneficiarii programului
Valoarea maximă accesibilă prin StudentInvest şi FamilyStart este de 75.000 lei, respectiv 150.000 lei, cu garanţii, dobânzi şi comisioane aferente creditelor, subvenţionate de stat.
,,Şi pentru anul 2024 plafoanele de garantare a celor două programe au fost stabilite la aceeaşi sumă, respectiv 250 de milioane pentru StudentInvest şi 250 de milioane pentru FamilyStart. De asemenea, pentru acest an s-a stabilit un fond maximal pentru un număr de 5.556 de beneficiari în cazul programului StudentInvest, respectiv 4375 de beneficiari în cazul programului FamilyStart. Fondul maximal se acordă anual, în limita sumelor aprobate în buget.”, au transmis reprezentanții ministerului.
Se dau bani de la stat și pentru cuplurile care vor să aibă copii. Ministerul Familiei încearcă să motiveze tinerele familii cu ajutoare financiare. Este vorba despre programul privind fertilizarea in vitro. Statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar, iar fiecare cuplu va avea dreptul la 3 încercări.
Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale. Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.
Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. De la 1 martie, indemnizațiia a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.