Crăpături și găuri în pereți. Iată cum se repară

de: BZI.ro
11:46, 25 oct. 2019

Crăpături și găuri în pereți. Sunt deranjante, dar din fericire remedierea lor se face doar în zona afectată și nu este costisitoare.

Indiferent cât ai investi în amenajarea sau renovarea locuinţei, mici probleme pot apărea oricând. Una dintre cele mai comune astfel de probleme o reprezintă micile fisuri ale pereţilor sau ale tavanului. Uneori, fisurile apar la scurt timp după zugrăvire şi nu ţin cont de natura materialelor folosite. Sunt la fel de inestetice şi pe pereţii construiţi şi pe tavanul fals, din rigips.

Crăpături și găuri în pereți

Din fericire, reparaţiile se pot efectua local, doar în zona afectată, aşa că nu trebuie să îţi faci griji că ai putea fi nevoit să reinvesteşti într-o renovare de la zero.

Cauza crăpăturilor de pe pereţi sau tavan

Pereţii şi tavanele construite, dar şi cele din rigips pot crăpa din mai multe motive. Explicaţia generală pentru apariţia fisurilor este legată de contracţia materialelor pe măsură ce acestea se usucă.

Din acest punct de vedere, trebuie să ştii ca materialele pe bază de ciment sunt mai expuse la acest pericol decât alte tipuri de materiale. Tocmai de aceea, fisurile apar de regulă sub straturile de zugrăveală, la nivelul gletului. Asta nu înseamnă că singura posibilă cauza a apariţiei crăpaturilor este contracţia materialelor. Fisurile apar destul de des şi la construcţiile mai noi, din cauza tasării terenului.

Zonele în care apar crăpăturile se afla, de obicei, la îmbinările zidurilor şi la îmbinările dintre zid şi tencuiala pe bază de ciment. Chiar dacă unele dintre ele sunt greu vizibile cu ochiul liber, repararea lor prompta este necesară.

Crăpături și găuri în pereți. Acestea pot fi cauzate de umezeală, de aplicarea incorectă a vopselii sau de scoaterea unor cuie din pereţi.

În cele ce urmează vă prezentăm pas cu pas ce materiale sunt necesare pentru a repara crăpăturile şi găurile din pereţi.

– Chit de culoare deschisă;

– Şpaclu;

– Şmirghel.

Cum se repară

1. Daţi cu şmirghel zona afectată de fisuri sau îndepărtaţi cu şpaclul vopseaua desprinsă, pentru a netezi peretele.

2. Aplicaţi puţin chit în zona crăpaturilor, cu ajutorul unui şpaclu curat. Nu aplicaţi foarte mult, pentru a nu fi nevoiţi să neteziţi zona, după uscare, cu şmirghel.

3. Treceţi şpaclul peste întreaga suprafaţă a peretului pentru a înlătura orice fel de denivelări.

4. Lăsaţi chitul să se usuce 30-60 minute şi daţi cu şmirghel pe perete, pentru a vă asigura că este drept şi bine finisat.

5. Crăpăturile din pereţi vor dispărea şi îi veţi putea zugrăvi în culoarea dorită.