Cozonac pufos cu nucă, după rețeta bunicii. Gustul care îți va aminti de copilărie
Un cozonac pufos cu nucă este tot ce ai nevoie, pentru a-ți aminti de gustul copilăriei. Urmează rețeta bunicii și surprinde-ți musafirii cu un desert impresionant.
Fie că prepari cozonacul după rețeta bunicii, fie că alegi să urmezi rețeta marelui chef Cătălin Scărlătescu, desertul pufos va avea un gust desăvârșit, care te va trimite cu gândul pe meleagurile copilăriei. Pe atunci, viața era mai simplă și lipsită de griji, când tot ce conta era să îi ai pe cei dragi aproape și să te bucuri de bucate alese. Din păcate, acele vremuri au apus de mult, însă te poți bucura de aroma inconfundabilă de cozonac chiar și acum. Urmează pașii de mai jos și prepară cei mai gustoși cozonaci, pe care i-ai mâncat vreodată!
Cozonac pufos cu nucă, după rețeta bunicii
Pentru a prepara doi cozonaci grăsunei și delicioși, ai nevoie de: un kilogram de făină, 350 de grame de zahăr, opt gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, 50 de mililitri de ulei, jumătate de linguriță de sare, 14 grame de drojdie uscată, o fiolă de esență de vanilie, un pachet de unt, 400 de mililitri de lapte, 150 de grame de zahăr, opt albușuri, 80 de grame de pudră de cacao, 250 de grame de miez de nucă măcinat și 25 de mililitri de esență de rom.
Mod de preparare pentru aluat
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să pui la încălzit 400 de mililitri de lapte și să topești cele 150 de grame de unt. Între timp, ia un bol și amestecă în el făina cu drojdia și cojile de citrice. Nu uita să faci o gaură în mijloc.
Apoi, într-un alt vas, bate gălbenușurile împreună cu sarea. În laptele cald, dizolvă zahărul, iar în bolul cu făina adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cald cu zahăr. Amestecă bine, până la omogenizare.
Separat, amestecă untul topit cu uleiul. Frământă, apoi, aluatul, adăugând, puțin câte puțin, din amestecul de ulei și unt.
În final, acoperă aluatul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit aproximativ 90 de minute. Ai grijă să pui bolul cu aluatul la loc cald, unde nu sunt curenți de aer, pentru a nu influența creșterea. Mai mult, nu uita ca, la fiecare 30 de minute, să scoți aluatul din bol și să îl mai frămânți puțin.
Mod de preparare pentru umplutură
Pentru umplutură, amestecă albușurile spumă și zahărul. Adaugă și pudra de cacao, esența de rom și nuca. Împarte umplutura în patru părți egale.
Acum, a venit momentul să împarți aluatul în două părți egale, iar fiecare parte în alte două părți. Întinde prima bucată într-un dreptunghi, pune și o parte de umplutură și rulează. Repetă procesul și cu celelalte părți de aluat și umplutură. În total, vei obține patru rulouri, pe care le vei împleti câte două.
Acum, cei doi cozonaci sunt aproape gata! Tranferă-i în tăvile unse cu ulei și mai lasă-i să crească timp de 45 de minute.
Înainte de a introduce cozonacii la cuptor, unge-i cu un amestec obținut din ou și lapte, pentru a căpăta un aspect lucios și deosebit. Tăvile se pun în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade și se lasă 50 de minute.
Poftă bună!