Cozonac pufos care se rupe fâșii. Ideal de pregătit pentru masa de Crăciun
Multe gospodine pricepute în bucătărie pregătesc pentru cei dragi un cozonac pufos care se rupe fâșii. Acestea este incredibil de gustos, are o textură aerată, iar aroma îi va cuceri pe toți de la masă. Umplutura de cozonac trebuie să fie însiropată, făcută cu nucă, stafide și multă cacao.
Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final vom obține un cozonac perfect. Mirosul îmbietor și gustul cozonacului care se rupe fâșii vor aminti tuturor de vremea copilăriei. Iată rețeta tradițională pentru un cozonac ideal de pregătit pentru masa de Crăciun.
Cozonac pufos care se rupe fâșii
Când vine vorba de deliciosul cozonac, rețetele sunt diverse, rafinate și pot fi adaptate după preferințe. La masa de Crăciun nu trebuie să lipsească un cozonac pufos care se rupe fâșii. Acesta are o textură aerată, este ușor însiropat, iar umplutura aromată va transforma acest desert într-unul irezistibil.
Cozonacul pufos care se rupe fâșii se face cu un aluat fraged, bine frământat și aromat. Dacă avem în vedete câteva secrete culinare din rețeta bunicii, la final ne vom răsfăța papilele gustative cu un adevărat deliciu.
Pe lângă acest desert savuros, putem să îi surprindem pe cei dragi și cu o prăjitură Albă ca Zăpada cu cremă de lămâie. Prăjitura cremoasă se face cu foi coapte la dosul tăvii, fragede și aromate. Pentru iubitorii de deserturi pufoase și gustoase făcute după rețetele de odinioară, ideală este și prăjitura negresă cu nucă, cu glazură de ciocolată sau negresa cu vișine, pentru un gust dulce-acrișor.
Cozonacul pufos care se rupe fâșii este deliciul perfect pentru masa de Crăciun și Revelion. Acesta are un gust aparte și o textură fină, fiind ușor de pregătit acasă, cu doar câteva ingrediente alese cu grijă și un strop de imaginație și îndemânare.
Rețeta tradițională pentru cel mai bun cozonac de casă
Pentru deliciosul cozonac pufos care se rupe fâșii vom avea nevoie de 200 ml de lapte, 35 g de drojdie proaspătă, 20 g de zahăr pudră vanilat, 700 g de făină, 200 g de zahăr tos, 5 gălbenușuri, 10 g de sare, 200 g de smântână, 50 ml de ulei, 100 g de unt topit, coajă rasă de portocală și coajă rasă de lămâie, ingrediente necesare pentru aluat.
Pentru umplutură vom folosi 5 albușuri, 25 g de cacao, 15 ml de rom sau o linguriță de esență de rom, 100 g de zahăr pudră, 500 g de nucă măcinată și rahat, iar pentru uns cozonacii vom avea nevoie de 1 ou, susan, mac și zahăr tos.
Într-o cratiță se pune laptele la încălzit apoi se adaugă drojda să se activeze peste câteva linguri de lapte. Se pune și o linguriță de făină și una de zahăr. Se amestecă totul foarte bine până când se obține o compoziție ca de pastă apoi se lasă drojdia să se activeze.
Peste laptele rămas în cratiță se adaugă 20 g de zahăr pudră. După aceea se mixează 5 gălbenușuri cu 10 g de sare și se lasă într-un bol separat. Într-un vas mare se pune făina apoi se toarnă gălbenușurile amestecate cu sare. Se adaugă coaja rasă de lămâie și de portocală. După aceea se toarnă smântâna, zahărul tos și drojdia activată. Se amestecă totul foarte bine și se mai toarnă dacă este necesar câte un pic de lapte călduț. Se frământă aluatul foarte bine și se mai adaugă 100 g de unt topit. Se pun câteva linguri de ulei, iar după ce aluatul este frământat bine și nu se mai lipește de mâini, se lasă la crescut timp de o oră.
Între timp vom pregăti umplutura de cozonac. Se mărunțește miezul de nucă apoi se mixează 5 albușuri cu 100 g de zahăr pudră. Se adaugă în această compoziție și cacao, rom sau esență de rom apoi nuci mărunțite, iar după ce se omogenizează toate ingredientele, umplutura de cozonac este gata.
Se ia aluatul pufos și se împarte în două apoi fiecare bucată se mai împarte încă o dată în două bucăți egale. Una din cele două bucăți se întinde foarte bine și se umple apoi se rulează. Se procedează la fel și cu a doua foaie de luat apoi cele două bucăți umplute se vor împleti. Primul cozonac pufos este gata, apoi se pregătește la fel și al doilea cozonac. După aceea se pun în două tăvi unse cu unt apoi se dau la cuptor. După ce cozonacii au crescut puțin se scot din cuptor și se ung rapid cu un ou bătut. Se presară peste cozonaci și susan, mac și zahăr tos apoi se dau din nou la cuptor.
Când sunt gata, se scot cozonacii din cuptor, se lasă la răcit apoi se feliază pentru a fi serviți. Aceștia vor fi pufoși, incredibil de gustoși și aromați, iar mirosul îmbietor va aminti de vremea copilăriei și de rețetele bunicii.
Cozonacul pufos care se rupe fâșii nu trebuie să lipsească de la masa de Crăciun sau de Revelion. Acesta este delicios, iar dacă este făcut după rețeta tradițională, succesul culinar va fi garantat.