Cozonac cu ciocolată, ca la cofetărie. Află ce să adaugi ca să iasă foarte pufos

de: Bianca
13:47, 02 dec. 2024

Cozonacul cu ciocolată este un desert dulce, cu umplutură delicioasă și miez pufos. Cu toate acestea, Gospodinele îl prepară după preferințe, umplut cu rahat, nucă, stafide, mac, până la cremă de ciocolată, cremă de vanilie sau fructe uscate. Dacă nu știați, cozonacul este împrumutat de la desertul bulgăresc numit kozunak, combinat cu celebrul panettone de la italieni.

Cozonacul este desertul tradițional românesc nelipsit de la masa de sărbători Acest desert, cu arome bogate și textură pufoasă, face senzație de fiecare dată. Dacă vreți să încercați ceva nou de sărbători, puteți face cozonac cu ciocolată. Este absolut delicios și se face cu ingrediente puține.

Rețeta pentru cozonac cu ciocolată

În țara noastră, cozonacul se poate prepara după rețete inventate de gospodine, cu diverse umpluturi de gem, dulceață, cacao, rahat, împletiți sau simpli. Pe vremuri, grecii obișnuiau să pregătească un desert numit plakous.

Aluatul era dulce, umplut doar cu miere și nuci. După ce a apărut drojdia, rețetele s-au îmbunătățit și au apărut mai multe și destul de diversificate. Spre exemplu, în Evul Mediu se făcea un desert asemănător cu cozonacul, dar era umplut doar cu fructe uscate, pentru a rezista mai mult.

În zilele noastre, cozonacul se prepară din făină, drojdie, lapte, ouă și unt, iar umplutura este una clasică adică nucă și cacao, stafide, mac sau rahat. O rețetă clasică se folosește și pentru rețeta de gogoși fără iaurt. Totuși, mai există și alte combinații. Pe lângă cozonacii cu rahat și cei cu nucă și stafide, poți opta și pentru cozonac cu ciocolată.

Pentru acest cozonac ai nevoie de 1 kilogram de făină tip 000, 400 ml lapte gras, 60 g zahăr pudră, 4 gălbenușuri, 100 g unt gras, 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată, 100 g zahăr tos, 1 păstaie de vanilie esență de vanilie, 1 portocală, 1 lămâie, 1 praf de sare.

Pentru umplutură aveți nevoie de 150 g unt gras, 150 g ciocolată cu 60-70% cacao, 40 g cacao, 100 g zahăr, esență de vanilie. Pentru uns:  1 gălbenuș 30 g lapte 30 g zahăr brun.

Se recomandă folosirea ingredientelor la temperatura camerei, astfel că înainte de aproximativ 2 ore de începerea rețetei le puteți scoate de la rece.

Iată cum se prepară

Prima dată se formează maiaua din lapte călduț încălzit cu vanilie, drojdie și zahărul tos și cel pudră. Amestecă totul bine și acoperă bolul pentru 10 minute. După cele 10 minute, ar trebui ca maiaua să se fi umflat, vei observa un fel de spumă la suprafață, iar ăsta este un semn că drojdia s-a activat. Adagă apoi esențele, untul topit, gălbenușurile, coaja rasă de portocală și lămâie și un praf de sare.

Apoi, adaugă făina și frământă totul pe blatul de lucru până ce aluatul ți se dezlipește de mâine. Fă mișcări ample prin care să încorporezi aerul în aluat. Acest proces trebuie făcut și pentru rețeta de biscuiți simpli. După ce ai frământat, acoperă bolul cu un prosop curat și lasă-l într-un loc călduț timp de o oră, ar trebui să își dubleze volumul.

În acest timp, poți pregăti umplutura, astfel că, trebuie să topești untul și să adaugi ciocolata mărunțită bine. Adaugă apoi cacaoa și zahărul și amestecă cu telul, pune și esența de vanilie și lasă deoparte la răcit.

Împarte aluatul în două bucăți egale, pe blatul de lucru, încinge cuptorul la 180 de grade și pregătește-ți tăvile de cozonac, tapetându-le cu hârtie de copt. Din prima bucată de aluat vei face două părți egale, pe care le vei întinde pe masă și le vei unge cu cremă. Apoi rulează-le ca pe o rulată și împletește-le între ele, transferă ambii cozonaci în tăvi și lasă-i la crescut măcar 30 de minute.

Unge-i cu amestecul de lapte și gălbenuș de ou apoi presară zahăr bun deasupra și lasă-i în cuptor cam 20 de minute la 170 de grade, apoi scade temperatura la 150 – 160 și mai lasă-i încă 40 de minute. Când scoți acești cozonaci cu ciocolată, îi lași să se răcească în tăvi, apoi îi scoți și nu îi tai decât după ce s-au răcit complet.