Cozi de pacienți la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași! Ieșenii fac rând pentru a merge la control de teamă să nu apară afecțiuni pulmonare grave post-Covid-19

de: Andreea Pădurescu
02:00, 09 dec. 2021

Zeci de ieșeni fac cozi la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași pentru a face controale post-Covid, de teama unor urmări pulmonare grave, după infecție. Numărul celor care se prezintă la medic a crescut în ultimele două-trei săptămâni. Pacienți care au trecut prin forme medii și severe ale bolii ajung cu sechele pulmonare, oboseală, dispnee, dar și cu un anumit grad de fibroză pulmonară

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași ajung zilnic zeci de pacienți care au trecut prin infecția cu SARS-COV-2. Aceștia fac cozi pe holurile spitalului fie pentru controalele periodice, fie pentru alte investigații în plus, de teamă să nu apară alte afecțiuni grave la plămâni după îmbolnăvire. În general, este vorba despre persoane care au trecut printr-o formă medie sau severă a bolii și încă resimt sechelele după infecție. Medicii au precizat că numărul acestor pacienți a început să crească în ultimele două-trei săptămâni.

„În momentul de față, în cadrul unității noastre există un număr mare de prezentări care se adresează ca urmare a trecerii prin infecția cu virusul Sars-Cov-2. Acesți pacienți fac parte din mai multe categorii, și anume: pacienți care se adresează pentru a efectua controlul recomandat de medicul curant pneumolog la interval de o lună de la boală, conform recomandărilor din scrisoarea medicală, pe care o primesc toți pacienții la externare, pacienți care au avut forme medii și severe de boală, cu sechele pulmonare evidențiate atât clinic, oboseală, dispnee, cât și radiologic, un anumit grad de fibroză pulmonară.

Sunt și pacienți care au avut forme relativ ușoare de boală, dar care au și alte coafecțiuni existente, în scopul evaluării, de exemplu pacienți cu neoplasme în antecedente, boli cardiovasculare sau alte afecțiuni cronice, dat fiind și sezonul rece, cu creșterea numărului de infecții acute ale căilor respiratorii de orice natură. Adresabilitatea este crescută pe fondul pandemic actual, în nesiguranța și teama pacientului de a contacta infecția cu Sars-Cov-2. În consecință, unitatea noastră asigură consultul și investigarea tuturor pacienților, atât clinic, cât și paraclinic, analize, radiografii etc.”, a declarat dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

Primii pacienți Covid-19 încă se întorc la medic și la aproape doi ani de la infectare

Ieșenii care au fost infectați cu noul coronavirus în prima lună a pandemiei din anul 2020 se prezintă și astăzi la medic pentru recuperare post-COVID-19. Aceștia prezintă diferite afecțiuni și, la mai bine de un an de la îmbolnăvire, se prezintă la spital pentru tratament post-Covid. Cei mai mulți dintre aceștia sunt printre cei care au trecut printr-o formă gravă a bolii și aveau și alte afecțiuni asociate. Specialiștii susțin că, la astfel de pacienți, recuperarea poate dura și mai mult de un an. Cei mai mulți dintre pacienții care, după o perioadă atât de îndelungată de la infectare, necesită recuperare post-COVID-19, sunt persoane în vârstă care, în special, au rămas cu fibroză pulmonară. Paleta de afecțiuni post-COVID-19 este una foarte largă și variază de la oboseală, afectare articulară, pulmonară sau cardiacă.

Medicii ieșeni se așteaptă la apariția valului 5

Specialiștii ieșeni se așteaptă la valul 5, dar și la un nou val de pacienți ce vor necesita recuperare după terminarea valului 4, în care au fost cazuri extrem de grave. Astfel, medicii ieșeni se pregătesc pentru un nou val de pacienți ce vor necesita recuperare post-COVID-19. Medicii se tem că va apărea o nouă etapă de recuperare post Covid-19 după terminarea valului 4, deoarece în acest val au fost cazuri extrem de grave și foarte multe decese. Deoarece se apropie Sărbătorile de iarnă, medicii se așteaptă la apariția valului 5 al pandemiei. Valul 5 este preconizat de specialiști la sfârșitul lunii ianuarie 2022, începutul lunii februarie 2022. Specialiștii au precizat că numărul cazurilor vor începe din nou să crească deoarece vor exista foarte multe deplasări, oamenii vor circula și, odată cu ei, și virusul. Vor avea loc din nou întâlniri în grupuri mari de persoane și transmiterea va fi firească, însă totul depinde de noi. Dacă vor fi respectate toate măsurile de protecție și prevenție, acest val 5 poate fi mai ușor sau mai greu decât valul 4. Valul 4 a fost unul foarte greu și agresiv.