„Covid lung” – simptome. ”Sunt departe de a fi pe deplin înțelese”

de: BZI.ro
14:14, 05 ian. 2021

Externarea din spital, în cazul celor cu formă medie sau gravă de covid, nu înseamnă automat vindecare completă. Mii de oameni, în perioada post covid, se confruntă cu diverse simptome, cărora li se mai spune „covid lung”. Una dintre acestea este oboseala cronică.

Rata globală a deceselor cauzate de coronavirus se menţine pe o pantă ascendentă. Potrivit unui studiu, peste trei sferturi dintre pacienţii din Marea Britanie, suferă şi de diverse afecţiuni secundare. Chiar şi la 3 luni de la infectare, mulţi experimentează în continuare simptomele bolii.

Dr. Ben Littlewood-Hillsdon a declarat pentru The Sun că, nici până acum, nu se ştie mai nimic despre longevitatea virusului.

”În primul rând, este important de știut despre „Covid-ul lung” că nu este un termen medical oficial, ci un termen colocvial folosit pentru a descrie persoanele ale căror simptome durează mai mult decât perioada de două săptămâni a simptomelor recunoscută oficial de OMS”, a explicat doctorul.

”La fel ca în stadiul acut al bolii, simptomele pe termen lung sunt încă departe de a fi pe deplin înțelese”, a precizat Littlewood-Hillsdon.

„Covid-ul lung încă nu a fost recunoscut oficial din punct de vedere medical”, a adăugat acesta.

„Covid lung” – 16 simptome

Iată simptomele la care trebuie să fie atenţi oamenii care au trecut prin infecţia cu covid.

1. Epuizare

”Persoanele care suferă de ”covid lung” reclamă o oboseală continuă, extremă. Unii au spus că se chinuiau să facă activități de bază, cum ar fi urcatul scărilor”, a declarat Dr. Ben Littlewood-Hillsdon.

2. Febră

Ce depăşeşte 38 de grade Celsius e considerat drept febră. De fapt, din moment ce temperatura normală a corpului este în jur de 37 de grade, ce e peste 37,8 grade e semn de început de febră.

3. Frisoane

Simţi că îţi e frig, deşi nu e aşa. De obicei, ai şi febră, eşti agitat şi tremuri, simţind că nu reuşeşti să te încălzeşti deloc.

4. Dureri în piept

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spunea iniţial că durerile în piept nu sunt un simptom oficial de covid. Totuşi nu e o surpriză ca durerile acestea sunt cauzate de infecţia care atacă plămânii.

5. Diaree

Mişcările intestinale incontrolabile sunt epuizante şi semn clar de covid. Apar inclusiv în perioada de recuperare.

6. Insomnie

Cei care au ori au avut covid se plâng că nu se pot odihni noaptea. Chiar şi cei sănătoşi nu pot adormi, din cauza stresului cauzat de pandemie.

7. Căderea părului

Se pare că una din patru persoane infectate se confruntă cu căderea părului. Nu e vorba numai de podoabă capilară, ci inclusiv de sprâncene.

8. ”Degetele Covid”

Adesea întâlnite la copii, dar şi la pacienţi cu leziuni violete la nivelul degetelor. E o afecţiune de natură inflamatorie, care poate apărea chiar şi în lipsa restului de simptome covid.

9. Probleme de respirație

Problemele de respiraţie nu sunt ceva neobişnuit, pentru că virusul atacă plămânii. Conform doctorilor, poţi simţi că nu respiri bine chiar şi luni întregi după infectarea cu coronavirus.

10. Halucinații

Unii pacienţi vindecaţi au spus că, atunci când erau bolnavi, s-au confruntat cu halucinaţii. Cu alte cuvinte, au experimentat situaţii care, în realitate, nu au existat.

Potrivit unui studiu, circa 36% dintre cei infectaţi cu coronavirus au suferit de afecţiuni neurologice.

11. Dureri corporale şi musculare

Simţi că te dor toate oasele şi toţi muşchii, ca la gripă, fără să fi făcut nimic. Este un simptom întâlnit la majoritatea infecţiilor virale.

12. Dezorientarea

Anxietate, delir şi confuzie. Pacienţii au spus că au simţit şi aşa ceva.

13. Probleme cognitive

Din cauza acestora, mulţi foşti pacienţi nu se pot întoarce la locul de muncă. Se confruntă cu pierderea temporară a memoriei, din cauza infectării chiar şi a ţesuturilor creierului.

”Chiar dacă problemele cognitive nu sunt simptome recunoscute ale virusului, există o creștere a dovezilor că ”ceața creierului”, dificultățile de concentrare și pierderea memoriei sunt efecte pe termen lung ale Covid-19”, a explicat dr. Ben.

14. Aritmie (problem cu ritmul de bătăi al inimii)

Simţi că inima bate ori prea încet, ori prea tare. Sau ai senzaţia că inima sare peste o bătaie.

15. Tahicardie (inima are peste 100 de bătăi pe minut)

Atingi şi depăşeşti 100 de bătăi pe minut atunci când faci un efort fizic sau nişte exerciţii fizice. În mod normal însă, un adult are între 60 şi 100 de bătăi pe minut în stare de repaus. Pacienţii vindecati simt că se sufocă şi din cauza ritmului mai mare de bătăi al inimii.

16. Vărsături

Se spune că aproximativ 5% din pacienţii din China s-au confruntat cu greaţă şi stări de rău.

De ce recuperarea e diferită?

Conform medicilor, nu se ştie bine de ce unii pacienţi au avut o recuperare deplină, iar alţii continuă să aibă simptome câteva luni.

”Rapoartele sugerează că nu există o legătură direct între severitatea bolii și dezvoltarea acestor simptome pe termen lung. Sunt oameni care au fost la Terapie Intensivă și s-au recuperat complet, în timp ce alții, care au avut forme minore de infecție au trăit aceste simptome luni de zile”, a mai spus dr. Ben Littlewood-Hillsdon.