Covid-19: risc crescut pentru diabetici
Ultimele cifre publicate de Public Health France confirmă că această patologie cronică expune la complicații grave în cazul infecției cu noul coronavirus. Știm ca infecțiile virale pot fi mai dificil de tratat la persoanele care suferă de diabet. De fapt, creșterea permanentă a zahărului din sânge poate modifica sistemul imunitar și îl poate face mai vulnerabil la boli infecțioase precum Covid-19, crescând riscul formelor grave care duc la spitalizare. Acesta este unul dintre motivele pentru care această afecțiune cronică (fie că este vorba de diabet de tip 1 sau 2) este considerată a fi una dintre comorbiditățile care oferă acces prioritar la vaccinare.
Diabetici, feriți-vă de risc!
Doar in Franta, de exemplu, 20.000 de persoane cu diabet au fost spitalizate pentru Covid-19 în prima jumătate a anului 2020, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din totalul persoanelor spitalizate pentru această patologie. Rezultate care confirmă faptul că această populație prezintă un risc deosebit de a dezvolta o formă severă.
Un alt studiu recent – publicat în revista Diabetologia – a confirmat, de asemenea, riscul crescut de complicații, uneori grave, la persoanele cu diabet. Astfel, cercetătorii francezi (diabetologi de la Institutul Thorax, din Nantes) arată că unul din cinci diabetici cu Covid-19 moare în termen de 28 de zile de la internarea în spital (în principal bărbați). Aceștia au menționat că peste 20% au murit în termen de 28 de zile de la sosirea la spital, 12% au rămas spitalizați și 17% au fost transferați într-o altă secție. Prin urmare, doar jumătate (50%) au putut să se întoarcă acasă. Autorii notează, de asemenea, că pacienții cu antecedente de complicații vasculare sau pe tratament anticoagulant au fost mai predispuși să rămână spitalizați. În ceea ce îi privește pe cei cu statine (medicamente utilizate pentru controlul nivelului de colesterol), aceștia aveau chiar un risc cu 35% mai mare de deces.
Cifre înspăimântătoare care amintesc cât de mult sunt expuși acești pacienți la virus. Dacă aveți diabet, în timp ce așteptați să fiți vaccinat, fiți dublu vigilenți, prin urmare, respectând cu strictețe măsurile de barieră și evitând orice contact inutil.