Covid-19 provoacă o creștere a accidentelor vasculare cerebrale?
Coronavirusul care provoaca boala Covid-19 determină o creștere a accidentelor vasculare cerebrale la pacienții afectați.
Multe studii au arătat că Covid-19 se răspândește și în creier și este cauza leziunilor neurologice. Printre cele mai frecvente simptome experimentate se numără oboseala, febra, dificultăți de respirație. Există însă și simptome neurologice: aproape jumătate dintre pacienții afectați de Covid-19 ar prezenta dureri de cap, delir sau „ceață mentală”. Și un studiu recent a arătat că vârstnicii ar fi afectați în mod deosebit de această confuzie mentală.
Medicii au descoperit că oamenii riscă mai mult să sufere un accident vascular cerebral din cauza infectiei cu noul tip de coronavirus.
De ce Covid-19 provoacă o creștere a accidentelor vasculare cerebrale?
Una dintre explicații ar fi aceea că a existat un declin în tratamentul accidentelor vasculare cerebrale, deoarece pacienții au apelat mai puțin la controale. Infecția crește severitatea accidentelor vasculare cerebrale, deoarece pacientii ajung târziu la spital de teama să nu intre în contact cu noul virus și, de asemenea, deoarece prognosticul este neapărat mai slab atunci când apare accidentul vascular cerebral la pacienții aflați în terapie intensivă într-un context de insuficiență respiratorie sau insuficiență multivirală, a explicat dr. Bertrand Lapergue, șeful departamentului de neurologie al spitalului Foch din Suresnes în cadrul unei conferințe online organizată de Societatea Franceză de Neurologie (SFN), potrivit Femme Actuelle.
Dar aceasta nu este singura explicație. Virusul provoacă modificări ale celulelor creierului, cu inflamație și „hipercoagulabilitate”, crescând riscul formării cheagurilor. O constatare confirmată de un nou studiu realizat de cercetători americani, publicat în revista Stroke.
Oamenii de știință de la Universitatea din California au realizat un model imprimat 3D al arterelor din creier. Au injectat un lichid cu o proteină similară cu cea asociată cu coronavirusul. Au arătat o interacțiune cu celulele care acoperă vasele de sânge, ceea ce poate explica incidența crescută a accidentului vascular cerebral observată la pacienții cu Covid-19. Echipa își va continua cercetările pentru a înțelege mai bine efectele virusului asupra vaselor de sânge ale creierului pe termen lung.
Accidentul vascular cerebral este o urgență absolută. Este cauzată de oprirea bruscă a fluxului de sânge în interiorul creierului, în urma obstrucției unei artere de către un cheag. Confruntată cu semnele majore ale loviturii, miza este vitală. Cu cât se intervine mai repede, cu atât efectele secundare pot fi limitate.