Covid-19: propolisul înjumătățește durata spitalizării

de: Echipa Bzi.ro
15:19, 31 mart. 2021

Un studiu brazilian tocmai a evidențiat beneficiile propolisului la pacienții cu Covid-19 moderat până la sever. Acest produs apicol ar putea reduce numărul de spitalizări la jumătate și ar putea limita complicațiile la rinichi.

Lehning Group tocmai a dezvăluit rezultatele unui studiu realizat în Brazilia pe 242 de pacienți spitalizați cu infecție cu coronavirus. Acest lucru relevă faptul că utilizarea propolisului, pe lângă tratamentele tradiționale, reduce semnificativ durata șederii în spital și riscul de complicații la rinichi, legate de Covid-19.

Propolisul are un efect asupra formelor moderate până la severe de Covid-19

Utilizate de milenii, produsele apicole se pot lăuda cu numeroasele lor beneficii pentru sănătate. Astfel, grecii și romanii foloseau mierea pentru a vindeca rănile în timpul conflictelor, în timp ce egiptenii foloseau un amestec de propolis și ceară pentru îmbălsămarea morților.

În zilele noastre, literatura științifică este plină de publicații despre propolis și aproximativ douăzeci dintre ele sunt interesate în special de legătura sa cu Covid-19.

Cel mai recent? Un studiu brazilian, publicat pe 20 martie 2021 în revista Biomedicine & Pharmacotherapy, a analizat eficacitatea propolisului ca tratament suplimentar la pacienții spitalizați cu infecție SARS-CoV-2. Și, mai ales, un amestec de propolis verde și propolis maro, al cărui extract standardizat a fost brevetat EPP-AF®.

Pacienții recrutați aveau în medie 50 de ani și toți primiseră un test PCR pozitiv, cu apariția simptomelor în decurs de 14 zile. 69% dintre aceștia erau bărbați (aceștia din urmă fiind mai afectați de formele severe de Covid), iar cei mai mulți dintre ei prezentau comorbidități clasice. Toți au fost tratați la fel in spital și au primit aceleași tratamente.

Pacienții care au luat propolis au rămas mai puțin în spital

Participanții au fost împărțiți în trei grupe. Primul a fost un grup de control, al doilea a primit 400 mg de propolis pe zi și al treilea a primit 800 mg de propolis pe zi – în plus față de îngrijirea convențională.

Rezultat: pacienții din grupul de control au fost spitalizați în medie 12 zile. Cei care au primit 400 mg de propolis pe zi au stat doar 7 zile în spital, în timp ce membrii din ultimul grup au putut fi externati după 6 zile. O diferență semnificativă, potrivit cercetătorilor.

Propolisul scade riscul de afectare a rinichilor

Un efect potențial al propolisului a fost, de asemenea, observat asupra ratei de afectare a rinichilor, un efect secundar comun al formelor severe de Covid-19. Acesta a fost de 24% în grupul de control, 13% în al doilea grup și 5% în al treilea.

În schimb, cercetătorii nu au observat nicio diferență semnificativă în cerințele de oxigen ale pacienților sau testele de laborator de rutină. În plus, nu s-au observat efecte secundare precum mâncărime sau erupții cutanate și nu s-au observat interacțiuni medicamentoase după administrarea de propolis.

Potrivit oamenilor de știință, acest produs apicol reduce virulența coronavirusului, deoarece constituenții săi afectează mecanismele prin care virusul pătrunde în celule și poate reduce impactul său asupra imunității noastre. De asemenea, permite imunoreglarea citokinelor pro-inflamatorii și, prin urmare, reduce riscul furtunilor de citokine. În cele din urmă, efectul său antioxidant ajută la protejarea țesuturilor.

Un al doilea studiu va fi realizat pentru a confirma aceste rezultate

Desigur, acest studiu are unele limitări. În special, numărul limitat de subiecți: 242 de participanți, dintre care doar 124 ar putea fi randomizați. Dar si durata scurtă a studiului (28 de zile) și absența unui grup placebo.

Acesta este motivul pentru care se elaborează un protocol pentru a efectua un al doilea studiu pe această temă, pentru a confirma aceste rezultate pe un eșantion mai mare, inclusiv un grup placebo.