Covid-19: Oamenii de știință testează un tratament pentru a preveni infecția imediat după expunere
Cercetătorii dezvoltă un tratament cu anticorpi care ar putea conferi imunitate instantanee împotriva Covid-19 grupurilor de pacienți cu risc. Mai degrabă decât utilizarea anticorpilor produși de organism, tratamentul care face deja obiectul studiilor clinice, denumit AZD7442 folosește anticorpi creați în laborator cu o durată lungă de viață.
Cercetarea internațională este foarte mobilizată pentru a dezvolta vaccinuri sigure și eficiente împotriva Covid-19, dar nu trebuie uitat că anumite echipe științifice lucrează în prezent la dezvoltarea unui tratament împotriva infecției: obiectivul este de a identifică molecule sau combinații de molecule care pot inhiba acțiunea virusului SARS-CoV-2. Oamenii de știință britanici de la University College London Hospitals (UCLH) au anunțat o descoperire importantă la sfârșitul lunii decembrie, aceea a unui nou tratament bazat pe un cocktail de doi anticorpi capabili să blocheze „atașarea” virusului la celulele umane și, prin urmare, sa blocheze infecția.
Acest tratament face în prezent obiectul unui studiu clinic numit „Storm Chaser”, realizat în parteneriat cu laboratorul AstraZeneca, care dezvoltă, de asemenea, un vaccin împotriva COVID-19 în parteneriat cu Universitatea din Oxford, potrivit Sante Magazine. Concret, tratamentul ar putea oferi protecție pe termen lung pacienților atunci când este prea târziu pentru a oferi un vaccin. Acest lucru ar conferi imunitate instantanee împotriva bolilor și ar putea fi administrat ca tratament de urgență pacienților din spital, dar și persoanelor care locuiesc în case în care cineva a facut infecția pentru a se asigura că nu se îmbolnăvesc și ele.
O alternativă pentru anumiți pacienți cu risc
„Știm că această combinație de anticorpi poate neutraliza virusul, așa că sperăm să descoperim că administrarea acestui tratament injectabil poate duce la protecție imediată împotriva dezvoltării Covid-19 la persoanele care au fost expuse cand ar fi prea târziu pentru a face un vaccin”, explică Dr. Catherine Houlihan, care conduce studiul clinic. Echipa științifică speră că acest medicament, care implică o combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată numită AZD7442 dezvoltat de AstraZeneca, poate fi eficient timp de 6 până la 12 luni. Dacă este aprobat, acesta va fi oferit celui expus la Covid-19 în ultimele opt zile.
Un alt studiu numit PROVENT examinează utilizarea AZD7442 la persoanele care nu răspund la vaccinare, cum ar fi atunci când o persoană are un sistem imunitar slăbit sau are un risc crescut de infecție cu Covid-19 din cauza unor factori precum vârsta și comorbiditățile. Vom recruta persoane care sunt în vârstă sau în îngrijire pe termen lung și care au boli precum cancerul și HIV, care pot afecta capacitatea sistemului lor imunitar de a răspunde la un vaccin. Vrem să liniștim pe oricine pentru care un vaccin poate să nu funcționeze că putem oferi o alternativă la fel de protectoare”, spune dr. Nicky Longley.
Tratament necesar în plus față de vaccinuri
Anticorpii sunt molecule pe care organismul le produce pentru a ajuta la combaterea infecțiilor. Anticorpii monoclonali sunt produși artificial în laborator și concepuți pentru a fi injectați în organism, spre deosebire de vaccinurile care „antrenează” sistemul imunitar în sine pentru a produce anticorpi. Anticorpul cu acțiune îndelungată (LAAB) dezvoltat de AstraZeneca este o combinație a două LAAB existente derivate de la pacienții care se recuperează după infecția cu SARS-CoV-2. Pentru aceste două studii clinice de fază III, cercetătorii vor evalua dacă tratamentul reduce riscul de a dezvolta Covid-19 și/sau reduce severitatea infecției în comparație cu un placebo.
Un total de 1.125 de participanți vor fi incluși în studiul STORM CHASER și până în prezent 10 dintre ei au primit deja o injecție: membri ai personalului medical, studenți și alții care au fost expuși la virus acasă, într-o unitate de asistență medicală sau în reședințele studenților. Miza este importantă, deoarece, dacă rezultatele se dovedesc a fi concludente, protecția imediată indusă de medicament ar putea juca un rol esențial în reducerea impactului epidemiei până când întreaga populație poate beneficia de vaccin. În acest caz și sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare, tratamentul ar putea fi disponibil din martie sau aprilie 2021.