Covid-19: Formele severe provoacă simptome persistente?
Se stie deja ca au fost raportate o serie de simptome persistente la pacienții infectați cu Covid-19. Specialiștii irlandezi au căutat să afle dacă aceste complicații privesc în principal formele severe ale bolii. Rezultatele acestui studiu recent sunt surprinzătoare. Formele severe de Covid-19 provoacă simptome persistente?
De la primele cazuri de coronavirus uman detectate în lume, cercetările s-au succedat pentru o mai bună gestionare a formelor severe ale bolii. În septembrie anul trecut, două studii au identificat anomalii genetice și imunologice care ar putea fi cauza a 15% din formele severe de Covid-19.
Recent, un studiu a analizat consecințele pe care aceste forme severe le pot avea asupra pacienților. Cercetătorii irlandezi au investigat dacă pacienții cu o formă severă a bolii prezintă un risc mai mare de simptome persistente.
Și răspunsul nu este neapărat ceea ce ne așteptam, deoarece, așa cum arată această lucrare publicată în revista Annals of the American Thoracic Society, severitatea inițială a bolii nu este asociată cu problemele continue de sănătate, așa cum ne-am putea imagina.
Formele severe de Covid-19 provoacă simptome persistente?
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii de la Spitalul St. James din Dublin (Irlanda) au testat pacienții pozitiv pentru Covid-19. Unii dintre ei nu au prezentat simptome severe ale bolii, în timp ce un alt grup de pacienți fusese internat în spital și un al treilea grup necesitase tratament intr-o unitate de terapie intensivă.
O radiografie toracică, un test de stres și teste de sânge au fost utilizate pentru a evalua starea lor în aproximativ 75 de zile.
„Au fost observate radiografii toracice anormale persistente la 4% dintre pacienți”, a spus dr. Liam Townsend și echipa sa. Dar „niciuna dintre măsurile de persistență a bolilor respiratorii nu a fost asociată cu severitatea inițială a bolii”, adaugă cecetatorii, potrivit Femme Actuelle.
Riscurile complicațiilor pulmonare ulterioare există deci atât la pacienții cu o formă ușoară a bolii, cât și la persoanele cu o formă severă.
Forma ușoară a bolii: există riscurile unor probleme persistente
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, formele ușoare de Covid-19, adesea însoțite de simptomul pierderii mirosului și gustului, așa cum s-a observat, nu exclud complet riscul de complicații pe viitor.
Un studiu realizat de cercetători elvețieni a constatat că 30% dintre pacienți au simptome persistente la șase săptămâni după infecție. Această formă lungă de Covid-19, poreclită „Covid lung”, ar viza în special femeile tinere care au dezvoltat o formă ușoară a bolii, așa cum sugerează cercetarea desfășurată de spitalul Hôtel-Dieu AP-HP (Paris).