COVID-19 este o inflamație a vaselor de sange, nu doar o pneumonie, arata un studiu elvetian
COVID-19 este o inflamație a vaselor de sange. COVID-19 a fost mereu considerată a fi o boală pulmonară. Până în prezent, nu a fost clar de ce pacienții suferă o insuficiență de organ care poate distruge si alte organe decât plămânii. O echipă interdisciplinară de la Spitalul Universitar din Zurich a arătat acum că SARS-CoV-2 provoacă în mod direct inflamația vaselor de sânge și că acest lucru poate duce la eșecul organului și chiar la moarte.
Primii pacienți cu COVID-19 cu evoluții severe ale bolii au suferit în principal de inflamații virale și greu de tratat. Aceasta este o situatie tipică legată de coronavirusuri, deoarece atacă în principal căile respiratorii. Cu toate acestea, medicii și-au dat seama că un număr tot mai mare de pacienți prezentau probleme cardiovasculare și insuficiență multiplă de organ și nu era clar dacă și în ce măsură acestea erau conectate la inflamația plămânilor. Deoarece a afectat mai ales persoanele în vârstă, medicii au presupus că tulpina a declanșat probleme cardiovasculare, care sunt tipice pentru această grupă de vârstă, potrivit en.usz.ch.
Modificări și SARS-COV-2 în fiecare vas de sânge
În timpul analizelor probelor de țesut prelevate de la pacienții decedați de COVID-19, luate în urma unei autopsii, patologii de la Spitalul Universitar din Zurich au descoperit acum că pacienții nu suferă doar de o inflamație a plămânilor, ci și de o inflamație a tuturor țesuturilor endoteliale într-o largă gama de organe. În plus, prof. Zsuzsanna Varga a fost capabil să folosească un microscop electronic pentru a verifica pentru prima dată că SARS-CoV-2 este prezent și provoacă necroză celulară în țesutul endotelial.
Țesutul endotelial este un strat de celule care acționează ca un scut protector în vasele de sânge și reglează și echilibrează diferite procese din microvase. Întreruperea acestui proces de reglementare poate, de exemplu, să provoace tulburări circulatorii la nivelul organelor și țesutului corpului, ducând la necroză celulară și, astfel, la moartea acestor organe sau țesuturi.
Virusul care atacă propriul sistem de apărare al organismului
Cercetătorii au ajuns la concluzia că virusul nu atacă gazda prin plămâni, așa cum se presupunea anterior, ci, în schimb, atacă direct sistemul de apărare al organismului prin intermediul receptorilor ACE2 găsiți în țesutul endotelial, se răspândește și provoacă o inflamație generală a țesutului endotelial, care îi perturbă funcția de protecție.
Acest lucru înseamnă că virusul nu declanșează numai inflamația plămânilor, care apoi provoacă complicații suplimentare, dar este direct responsabil pentru endoteliita sistemică, o inflamație a întregului țesut endotelial din corp care afectează toate gazdele vaselor – inima, creierul, plămânul, și vasele renale, precum și vasele din tractul intestinal.
COVID-19 este o inflamație a vaselor de sange
Consecințele sunt fatale: acest lucru duce la tulburări microcirculatorii severe care afectează inima, declanșează embolii pulmonare și ocluzii vasculare în creier și tractul intestinal și poate duce, de asemenea, la insuficiența multiplă a organului și chiar moarte.
Țesutul endotelial al pacienților mai tineri este de obicei capabil să facă față bine atacurilor lansate de virus. Situația este diferită pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială, diabet, insuficiență cardiacă sau boli coronariene, toate având un lucru în comun – funcția lor endotelială este semnificativ afectată. Dacă pacienți ca aceștia se infectează cu SARS-COV-2, ei vor fi în special în pericol, deoarece funcția lor endotelială deja slăbită se va diminua și mai mult, mai ales în faza în care virusul se reproduce cel mai mult.
Abordare dublă pentru salvarea pacienților cu risc ridicat
„Prin studiul nostru, suntem acum capabili să oferim dovezi pentru a susține ipoteza noastră conform căreia COVID-19 nu este capabil să afecteze numai plămânii, ci și vasele de sânge din diferite organe. COVID este o inflamație sistemică a vaselor de sânge și s-ar putea ca acum să ne refere la boala COVID-Endoteliită”, a declarat prof. Frank Ruschitzka, directorul Departamentului de Cardiologie, care rezumă concluziile la care au contribuit cardiologii, infectiologii, patologii și medicii de terapie intensivă.
Frank Ruschitzka consideră, de asemenea, că tratamentul pentru pacienții cu COVID-19 trebuie să abordeze două puncte: „Trebuie să abordăm replicarea virușilor și să protejăm și să stabilizăm sistemele vasculare ale pacienților în același timp. Acest lucru se aplică în primul rând pacienților care suferă de boli cardiovasculare și au fost deja diagnosticați ca având o funcție endotelială afectată, precum și la pacienții noștri cu factori de risc cunoscuți pentru o evoluție severă a COVID-19”.