Infecția cu COVID-19 este mai gravă la fumători

de: Echipa Bzi.ro
07:00, 26 mart. 2020

COVID-19 este mai gravă la fumători. Fumătorii, chiar și de tigari electronice, care fac boala COVID-19 se pot aștepta probabil la o infecție mai severă, avertizează specialiștii în sănătate.

Multe avize s-au concentrat pe riscurile cu care se confruntă persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni cronice precum diabetul și persoanele cu sisteme imunitare compromise, precum pacienții cu cancer. Dar, de asemenea, medicii avertizează că utilizatorii de țigarete electronice și tutun sunt mai expuși de la noul coronavirus decât o persoană sănătoasă.

„Veți face plămânii mai vulnerabili la infecții severe”, a spus dr. Panagis Galiatsatos, un purtător de cuvânt al Asociației Americane a Plămânului, care este și director al clinicii de tratare a bolilor cauzate de tutun de la Spitalul Johns Hopkins, din Baltimore.

Tigara electronica introduce substanțe chimice toxice care dăunează celulelor pulmonare și le modifică metabolismul, a spus Galiatsatos, și, de asemenea, limitează sistemul imunitar al organismului.

Datele provenite din focarul de coronavirus din China au arătat multi fumători infectați, dar și rezidenți ai orașelor cu un nivel ridicat de poluare a aerului, care au avut simptome mai severe.

Un studiu realizat pe 78 de pacienți cu pneumonie COVID-19 în Wuhan, China, publicat recent în Jurnalul medical chinez, a evidentiat fumatul ca fiind un factor care contribuie la agravarea starii pacientilor.

COVID-19 este mai gravă la fumători

Stanton Glantz, director al Universității din California, San Francisco (UCSF), Centrul de Cercetare și Educație pentru Controlul Tutunului, a menționat acest studiu într-un comentariu recent al UCSF online.

„Șansele de evoluție a bolii (inclusiv până la moarte) au fost de 14 ori mai mari în rândul persoanelor cu un istoric de fumat”, a scris el, indemnând oamenii să nu mai fumeze și să se îndepărteze si de fumatul pasiv.

Deoarece vapingul este un fenomen recent, se știe mai puțin despre efectele sale dăunătoare pe termen lung decât despre fumatul clasic, care a fost studiat zeci de ani.

Dar e-țigările au fost analizate începând cu anul trecut, când peste 2.000 de cazuri de leziuni pulmonare severe și deces au fost raportate printre acesti consumatori. Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost asociate cu produse care conțin un aditiv numit acetat de vitamina E și THC, componenta psihoactivă a marijuanei, conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor din SUA.

Dr. Sucharita Kher, directorul clinicii pulmonare din Tufts Medical Center, Boston, a declarat că studiile pe animale au arătat că vaporii din țigara electronică „afectează negativ capacitatea celulelor pulmonare de a lupta împotriva unui virus”.

Ea a adăugat că fumătorii au, de asemenea, o rată mai mare de spitalizare pentru gripă, o altă infecție respiratorie virală.