Covid-19: degeraturile s-ar datora unei imunități eficiente

de: BZI.ro
15:39, 13 ian. 2021

După simptomele clasice și pierderea gustului și a mirosului, degeraturile au fost adăugate pe lista simptomelor Covid-19. Cercetătorii Inserm Franta cred că au găsit explicația: degeraturile s-ar datora unei imunități eficiente!

Degeraturile reprezinta o afectare dureroasă a pielii care apare ca reacție la frig. Datorită tulburărilor de microvascularizare a pielii, acestea se manifestă prin degete roșii sau purpurii, uneori prin prezența de vezicule mici care pot lua aspectul pielii moarte. Dar când au apărut la pacienții care locuiau pe Coasta de Azur, cercetătorii francezi au suspectat o legătură cu Covid-19.

În aprilie anul trecut, uniunea națională a dermatologilor și venerologilor (SNDV) francezi a oferit un semnal de alarmă: un nou simptom cutanat părea să fie asociat cu coronavirusul.

„Ar fi acrosindroame (apariția pseudo-degerăturilor extremităților), apariția bruscă a roșeții persistente, uneori dureroase, și leziunilor de urticarie temporara”, au subliniat dermatologii, potrivit Top Sante. Oamenii de știință chinezi, taiwanezi și italieni au publicat și analize care menționează acest tip de erupție.

Covid-19: degeraturile s-ar datora unei imunități eficiente

Pentru a evalua legăturile cu infecția SARS-CoV-2, o echipă de cercetători Inserm Franta a realizat un studiu în rândul tuturor persoanelor primite de celula Covid a CHU Nisa între 9 și 17 aprilie și care prezentau acest tip de leziuni.

„S-a descris deja că manifestările generalizate ale pielii, cum ar fi urticaria, pot apărea după o infecție virală respiratorie, dar apariția reacțiilor localizate de acest tip este fără precedent”, explică profesorul Thierry Passeron, de la Inserm/Universitatea din Nisa Sophia Antipolis, care a condus această lucrare.

În lumina profilurilor pacienților în cauză (vârsta lor destul de mică, raritatea simptomelor asociate cu Covid-19 sau negativitatea PCR și testelor serologice) sugerează că aceste degerături se datorează imunității înnăscute (prima linie de apărare a organismul împotriva agenților patogeni) deosebit de eficient.

„Astfel, dacă formele severe de Covid-19 par a fi legate de un defect al imunității adaptive, ceea ce face imposibilă producerea de celule și anticorpi suficienți specifici pentru SARS-CoV-2, degerăturile ar putea fi localizate la celălalt capăt al spectrului și ilustrează o reacție exagerată a imunității înnăscute”, subliniază cercetătorii.

Dacă aceste leziuni nu sunt încă listate în simptomele Covid-19, această manifestare cutanată ar trebui să alerteze asupra posibilității de a fi infectat cu coronavirus.

„Am văzut numărul acestor degerături crescând din nou în ultimele săptămâni, la fel cum am observat în timpul primului val al epidemiei”, notează Thierry Passeron. Cu toate acestea, trebuie să-i liniștim pe cei care suferă de aceasta afectiune: chiar dacă sunt dureroase, aceste degerături nu sunt grave și regresează fără sechele în câteva zile până la câteva săptămâni”.

Cu toate acestea, întrebările rămân fără răspuns, cum ar fi contagiozitatea pacienților cu aceste degerături sau capacitatea lor de a fi infectati a doua oară.