Covid-19: copiii sunt mult mai contagioși decât am crezut, potrivit unui nou studiu
Covid-19: copiii sunt mult mai contagioși. La începutul epidemiei de coronavirus, copiii păreau mai puțin afectati de Covid-19 decât adulții, unele date arătau rolul lor decisiv în transmiterea virusului. De atunci, cercetarea a redus la minimum acest rol. Dar un nou studiu publicat în Journal of Pediatrics confirmă rolul important al copiilor în răspândirea coronavirusului.
Covid-19: copiii sunt mult mai contagioși
În scopul acestei lucrări, cercetătorii au urmărit 192 de copii spitalizați cu vârsta cuprinsă între 0 și 22 de ani. 49 dintre aceștia s-au testat pozitiv pentru Covid-19 și alți 18 copii au avut semne tardive legate de Covid-19. Cercetătorii au descoperit că copiii infectați aveau un nivel semnificativ mai mare de virus în tractul respirator decât adulții internați în același spital.
„Nu mă așteptam ca încărcătura virală să fie atât de mare. Vă gândiți la un spital și la toate măsurile de precauție luate pentru a trata adulții bolnavi critic, dar încărcătura virală a acestor pacienți din spital este semnificativ maifemmeactuelle.fr mică decât cea a un copil sănătos care se plimbă cu o încărcătură virală mare”, spune Lael Yonker, autorul principal al studiului, potrivit .
Riscul de transmitere a Covid-19 este mai mare in cazul unei încărcături virale ridicate, iar acest studiu confirmă rolul important al copiilor în transmiterea virusului.
De 10 până la 100 de ori mai mult material genetic al virusului la copii
Un alt studiu publicat la sfârșitul lunii iulie în revista JAMA Pediatrics a confirmat deja rolul copiilor în răspândirea Covid-19. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmarit trei grupuri: primul a fost format din 46 de copii sub cinci ani, al doilea a fost format din 51 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, iar ultimul a fost format din 48 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Toți participanții au testat pozitiv pentru Covid-19.
Pentru a evalua nivelul materialului genetic la fiecare participant, acestia au fost supusi testelor PCR, care presupun recoltarea de celulele din nas cu un tampon. Drept urmare, nivelul materialului genetic al virusului in nasurile copiilor sub cinci ani a fost de 10 până la 100 de ori mai mare decât cel găsit la copiii mai mari și adulți.
Dar problema contagiozității copiilor este încă dezbătută. Un studiu realizat în Ile-de-France de 27 de pediatri în perioada 14 aprilie – 12 mai pe 605 de copii a relevat faptul că până la vârsta de 15 ani, copiii nu sunt foarte contagioși. Și mai surprinzător, adulții sunt cei care transmit coronavirusul lor și nu invers.