COVID-19: chiar și o infecție asimptomatică poate afecta inima
Cercetătorii americani avertizează cu privire la riscul cardiovascular la tinerii cu infecție COVID-19 ușoară sau asimptomatică. Pentru că, chiar dacă se recuperează fără griji, virusul poate provoca în continuare mai multe tipuri de inflamații la inimă. Acest fenomen este deosebit de îngrijorător pentru cei care participă la competiții sportive.
COVID-19: de ce chiar și o infecție asimptomatică poate afecta inima
Printre efectele COVID-19, apariția unor probleme respiratorii acute severe este comuna, dar cele referitoare la sistemul cardiovascular au primit, de asemenea, o atenție specială în cadrul comunității științifice. Un nou studiu publicat de cardiologii americani constată că chiar și tinerii cu COVID-19 asimptomatic sunt expuși riscului de a dezvolta inflamații potențial periculoase la inimă. În studiul publicat în JAMA Cardiology, ei spun că au găsit semne de anomalii cardiace la mai mult de o treime dintre studenții care au testat pozitiv și au fost supuși screeningului cardiac la Universitatea din West Virginia.
„Deși nu am detectat deteriorarea continuă a mușchiului cardiac în sine, am găsit frecvent semne de inflamație și exces de lichid în pericard, sacul din jurul inimii. Aproape toți cei 54 de studenți testați aveau COVID-19 ușor sau erau asimptomatici”, explică cercetătorii.
Rezultate care i-au determinat să recomande oficial sportivilor studenți (care participă în mod regulat la competiții sportive) al căror test de screening COVID-19 este pozitiv să se consulte rapid cu medicul pentru a stabili dacă sunt necesare teste de screening cardiac chiar dacă nu au manifestat niciodată simptome, noteaza Sante Magasine.
Inflamația miocardului sau a pericardului
SARS-CoV-2 poate provoca răspunsuri inflamatorii la nivelul mușchilor inimii și a țesuturilor înconjurătoare, pe măsură ce corpul încearcă să-l combată. Conform estimărilor cercetatorilor, 1 din 8 pacienți spitalizați cu COVID-19 suferă de o formă de leziuni cardiace.
„Ceea ce ne preocupă cel mai mult pe noi cercetătorii când vine vorba de sportivi competitivi este dacă virusul poate intra în mușchiul inimii și poate declanșa miocardita, inflamația mușchiului inimii (miocardul) cauzată, de cele mai multe ori, printr-o infecție virală. Miocardita poate interfera cu capacitatea inimii de a pompa sânge și de a provoca aritmii.”
Potrivit cercetătorilor, „poate provoca, de asemenea, insuficiență cardiacă bruscă la sportivii care par să aibă o stare bună de sănătate”. Mai multe studii anterioare au raportat că un număr mic de sportivi de colegiu cu COVID-19 au fost diagnosticați cu miocardită: într-un studiu din septembrie, medicii de la Universitatea de Stat din Ohio au testat 26 de sportivi studenti și au descoperit semne de inflamație cardiacă compatibile cu miocardita într-unul din patru cazuri. La Universitatea din Virginia de Vest, cercetătorii au examinat de această dată 54 de studenți sportivi care au dat test pozitiv pentru COVID-19.
Nicio activitate fizică înainte de un examen cardiac
Desi nu au identificat semne convingătoare ale miocarditei, oamenii de stiinta au descoperit că unii sportivi care se recuperasera după infecția cu COVID-19 au prezentat caracteristici ale pericarditei, inflamație a pericardului (membrana care acoperă inima ). Acesta a fost cazul pentru 40% dintre studenții sportivi selectați, dar 58% dintre aceștia au avut o acumulare de lichid în pericard. Acest tip de inflamație se poate vindeca în câteva săptămâni, fără efecte reziduale, dar în unele cazuri pot apărea efecte pe termen lung, inclusiv inflamația pericardică recurentă.
După cum explică cercetătorii, „poate duce la simptome similare insuficienței cardiace și poate provoca congestie la plămâni și ficat”. Pentru sportivii care prezintă semne de miocardită, aceștia recomandă să nu concureze sau sa se antreneze intens timp de trei până la șase luni, să facă controale și apoi să reia treptat exercițiile.
Dacă un sportiv prezintă caracteristici ale pericarditei, activitatea fizică nu este de asemenea recomandată, deoarece poate exacerba inflamația. Numai după ce testele cardiace nu prezintă inflamație sau exces de lichid, va fi posibilă reluarea antrenamentului și a competiției, concluzioneaza cercetatorii.