Covid-19: ar trebui să evităm să vorbim în transportul în comun?
Pentru a rupe lanțul de transmisie al Covid-19, și mai ales al variantei sale englezești, Academia de Medicină din Franta este în favoarea acestui principiu de precauție: călătorii din mijloacele de transport in comun sa fie „redusi la tăcere”! Ar trebui să evităm să vorbim în transportul în comun?
Pentru a limita transmiterea Covid-19 și a noii sale variante englezești, mai contagioase, Academia de Medicină din Franta recomandă evitarea utilizării măștilor „de casă” sau așa-numitelor măști de categoria 2 (acestea sunt ușor recunoscute prin țesătura lor).
Dar asta nu este tot. Într-o opinie emisă weekend-ul trecut, Academia de Medicină din Franta recomandă să nu se vorbească sau să se foloseasca telefonul mobil în transportul public. O constrângere cu siguranță, dar care ar limita proiecția particulelor virale în aer și, prin urmare, răspândirea virusului în aceste locuri închise, unde distanțarea socială (indiferent de recomandare, un metru sau doi metri) este o misiune aproape imposibilă.
„SARS-CoV-2 folosește aceleași căi de transmitere, cu aceeași capacitate de a trece prin măștile faciale”, amintește Academia de Medicină.
Această opinie rămâne pur consultativă și încă nu a fost luată nicio decizie guvernamentală. Purtarea unei măști, reglată corespunzător (pe gură și nas) rămâne norma de baza: trebuie purtată în orice moment în spațiile publice și mai ales la transportul in comun, chiar și atunci când distanța fizică devine mai mare de un metru. Academia reamintește, de asemenea, că ar trebui schimbată după patru ore sau când se udă și că starea măștilor de tesatura trebuie verificată după fiecare spălare.
În curând măști FFP2 și în transportul în comun din Franța?
Colectivul de medici C19 și asociația „Victims Coronavirus France” au depus pe 22 ianuarie un rezumat în fața Consiliului de stat pentru „a face masca FFP2 obligatorie în transportul public”. Purtarea unei măști de tip FFP2 (cea mai protectoare, dar și mai scumpă) în transportul in comun – așa cum se face în Germania – ar putea împiedica, conform acestora, raspandirea mai rapida a virusului.