Covid-19: apa de gură ar reduce încărcătura virală cu 99,9%
Se spune că soluțiile de spălare bucală cu clorură de cetilpiridiniu sunt capabile să reducă încărcătura virală a SARS-CoV-2 cu 99,9% în mai puțin de un minut. Studiul a fost realizat in vitro.
Tocmai au fost publicate date noi care susțin utilizarea apei de gură pentru a ajuta la controlul transmiterii SARS-CoV-2. Un studiu realizat in vitro de un laborator independent de virologie în numele Unilever Research Laboratories arată într-adevăr că o apă de gură care utilizează tehnologia CPC (clorură de cetilpiridiniu) ar avea capacitatea de a reduce încărcătura virală a Covid-19.
„Apa de gură, care conține 0,07% CPC și pe care am testat-o, a redus încărcătura virală a SARS-CoV2, virusul responsabil pentru COVID-19, cu 99,9% după 30 de secunde de clătire”, spune prof. Glyn Roberts, șef de cercetare și dezvoltare pentru îngrijirea orală la Unilever, potrivit Top Sante.
Ce este CPC? Clorura de cetilpiridiniu sau CPC este un ingredient utilizat pe scară largă cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale. Este deja recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împotriva SARS-CoV-2 în dezinfectare și sterilizare.
Apa de gură reduce încărcătura virală cu 99,9%! Un gest de barieră suplimentar?
Aceste rezultate preliminare ale testelor care arată eficacitatea CPC împotriva Covid-19 sunt printre cele mai avansate dintr-o serie largă de studii în curs de desfășurare care vizează evaluarea eficacității apelor de gură împotriva unui număr de viruși.
În octombrie anul trecut, un studiu condus de prof. Craig Meyers, de la Pennsylvania School of Medicine (Statele Unite), a arătat deja că unele ape de gură ar putea fi utile în reducerea încărcăturii virale (cantitatea de virus) din organism și ar putea ajuta la reducerea răspândirii SARS-CoV-2, coronavirusul responsabil pentru COVID-19.
Pentru acest studiu, cercetătorii au testat mai multe clătiri orale și nazofaringiene cu privire la capacitatea lor de a inactiva coronavirusurile umane având o structură similară cu cea a SARS-CoV-2. În laborator, au tratat soluții care conțin o tulpină de coronavirus uman cu diverse antiseptice cu peroxid de hidrogen și diferite mărci de apă de gură. Apoi au lasat soluțiile să interacționeze cu virusul timp de 30 de secunde, un minut sau 2 minute, înainte de a le elimina.
Următorul pas, potrivit prof. Meyers, va fi proiectarea și efectuarea de studii clinice care să evalueze dacă apele de gură pot reduce în mod eficient încărcătura virală la pacienții cu COVID-19 pozitivi.
„Chiar dacă utilizarea acestor soluții ar putea reduce transmisia cu 50%, acest lucru ar avea un impact major”, sustine profesorul.