COVID-19 a suferit o mutație ce îl face de până la șase ori mai contagios. Ce spune Anthony Fauci

de: Cristian ZAVASTIN
10:47, 03 iul. 2020

COVID-19 a suferit o mutație ce îl face de până la șase ori mai contagios. Experții atrag atenția că arianta coronavirusului cea mai răspândită de COVID-19 a suferit o mutație. Aceasta care îl ajută să infecteze celulele mult mai ușor decât cea care a apărut inițial în China. Informațiile au fost făcute publice într-un studiu nou, publicat într-o revistă de specialitate.

Este vorba despre o variantă care a apărut în Europa și care a devenit dominantă, răspândindu-se apoi și în Statele Unite.

Inițial cercetătorii au analizat datele la o mie de britanici internați cu Covid-19. Medicii au observat că pacienții cu versiunea respectivă de SARS-CoV-2 aveau o încărcătură virală mai mare, însă aparent fără să fie afectată și severitatea bolii. Experimentele de laborator au arătat că mutația îl face de trei până la șase ori mai capabil să infecteze celulele umane. Acest lucru ar putea face virusul mai contagios.

COVID-19 a suferit o mutație: „Nu știm încă dacă acest lucru înrăutățește evoluția bolii“

Oamenii de știință atrag atenția însă că un experiment in vitro nu poate reproduce dinamica reală a unei pandemii.

„Datele arată că este o singură mutație care ajută virusul să se multiplice mai bine și poate să aibă încărcături virale mai mari. Nu știm încă dacă acest lucru înrăutățește evoluția bolii, doar că virusul se multiplică mai bine și, posibil, este mai contagios. Dar încă suntem în stadiul în care încercăm să confirmăm acest lucru. Niște geneticieni foarte buni lucrează la asta”, a spus Anthony Fauci.

Altfel, doctorul Anthony Fauci a declarat că Statele Unite au depășit 40.000 de infectări zilnice și au ajuns la aproape 2,7 milioane de îmbonăviri și 129.000 de decese. Numărul infectărilor este în creștere în 36 de state americane, iar California, Texas, Florida și Arizona au suspendat deja planurile de relaxare a restricțiilor.

Anthony Fauci și-a exprimat îngrijorarea față de aglomerațiile în care oamenii nu poartă măști și față de recomandările inadecvate pentru relaxare.

„Vom continua să ne confruntăm cu multe probleme”, a avertizat el.

Avertismentul medicului a fost lansat în timpul unei audieri cu privire la eforturile guvernului american de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus pe fondul creșterii numărului de cazuri și măsurilor de relaxare adoptate de statele americane.

Încărcătură virală mai mică

Potrivit unui studiu făcut de cercetători italieni a dezvăluit că pacienţii COVID-19 ce au fost testaţi la un spital din Milano în luna mai aveau o încărcătură virală mai mică decât cei testaţi în aprilie, în perioada de vârf a epidemiei din Italia.

Cercetătorii consideră că măsurile de izolare şi închidere ar fi putut reduce nivelul expunerii pacienţilor la noul coronavirus, însă studiul lor nu a oferit dovezile necesare pentru a explica această descoperire, conform Reuters.

Cercetătorii au analizat 200 de teste nasofaringeale realizate la spitalul San Raffaele. Jumătate proveneau de la pacienţii trataţi în aprilie, iar cealaltă jumătate de la pacienţii trataţi în mai.

Pornind de la rezultatele acestor teste, cercetătorii au calculat că încărcătura virală a pacienţilor era mai mare în aprilie. Pacienţii testaţi în aprilie au acuzat şi simptome mai grave şi prezentau un risc mai ridicat de a fi spitalizaţi şi chiar internaţi la terapie intensivă.