Costel Alexe dă vina pe calamități pentru surparea drumului județean DJ 207A! Consiliul Județean Iași speră să primească finanțare de la CNI. Vor fi cheltuite alte milioane de lei
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, continuă să dea vina pe calamitățile naturale pentru surparea drumului județean DJ 207A, pentru care a risipit peste 1,7 milioane de euro. Acesta face scut în jurul firmei care a efectuat studiile geotehnice și speră ca CNI să îi ofere finanțare pentru reparații.
Drumul județean DJ 207A este artera care leagă județul Iași de județul Neamț și trece și prin satul Stornești din comuna Sinești. Lucrările de modernizare a arterei au costat peste 1,7 milioane de euro, iar acestea au fost finalizate în anul 2023. După niciun an de la finalizare, drumul s-a surpat din cauza alunecărilor de teren care ar fi trebuit descoperite de studiul geotehnic realizat de firma Geo Myke SRL, controlată de Dragoș Ciopate, un apropiat al liderilor PNL.
Ca să-și ascundă incompetența, Costel Alexe dă vina pe calamități pentru surparea drumului DJ 207A! Consiliul Județean Iași cere finanțare de la CNI
Recent, plenul Consiliului Județean Iași a aprobat proiectul de hotărâre care a avut ca obiect „Aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție «Consolidare corp drum pe DJ 207 A: km 32+700 — 32+800 și km 33+100 — 33+300, afectat de pagubele produse în urma calamităților din luna iulie 2024»”. Vicepreședintele CJ, Marius Dangă, susține că CJ Iași încearcă să găsească o sursă de finanțare pentru lucrările de reparații a drumului județean DJ 207A pentru care s-au risipit peste 1,7 milioane de euro pentru lucrări de modernizare care au fost finalizate în anul 2023.
„Proiectul vine în încercarea noastră de a prinde totuși pe anul acesta din bugetul Companiei Naționale de Investiții (CNI) bani pentru lucrarea de la Sinești (n.r. – DJ 207A), de care am vorbit și în plenul ordinar. Am reușit între cele două ședințe să facem și ședința CTE (n.r. – Consiliul Tehnico-Economic) și după aprobarea proiectului înaintăm către CNI pentru includerea în bugetul pentru anul acesta”, a spus Sorin Dangă, vicepreședintele CJ Iași.
Amintim că, la aproximativ un an de la finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului DJ 207A, o porțiune de la ieșirea din satul Stornești, comuna Sinești, s-a surpat, iar șoferilor le-a rămas mai puțin de jumătate de bandă pe care să poată circula, și o tragedie se poate întâmpla oricând. Situația este gravă și arată „interesul” pe care conducerea CJ Iași, în frunte cu Alexe, o acordă proiectelor și, implicit, ieșenilor. Este incredibil cum o lucrare care a costat 8.738.456 de lei, adică 1.756.897 de euro, să dispară din cauza unor alunecări de teren de care ar fi trebuit să se știe din studiile de fezabilitate și prin studiile geotehnice.
Lucrările de reparații ale drumului județean DJ 207A au fost estimate la peste 11 milioane de lei
Potrivit informațiilor publicate în proiectul de hotărâre aprobat în luna februarie 2025 de plenul Consiliului Județean Iași, valoarea lucrărilor de reparații pe DJ 207A este estimată la 9.690.510 lei, fără TVA, adică 11.523.401 lei, cu TVA inclus. În cadrul documentelor este specificat faptul că drumul s-a prăbușit din cauza alunecărilor de teren, nicidecum din cauza faptului că studiile geotehnice realizate de firma Geo Myke SRL – controlată de apropiatul liderilor PNL, Dragoș Ciopate – au fost realizate la o adâncime de 2,5 metri, în contextul în care fâșia de nisip și apă care a dus la surparea străzii se află la 7,5 – 8 metri adâncime.
„DJ 207A: Zona 1 — km 32+700 — km 32+800 – se află în profil rambleu. Pe partea dreaptă, versantul este afectat de o alunecare de teren ce a cuprins zona adiacentă drumului, cu afectare minimă a zonei de acostament. În corpul drumului, la momentul vizitei în teren, au fost identificate crăpături, fără a se dezvolta încă trepte de rupere care să afecteze calea de rulare. Treapta principală de rupere s-a dezvoltat la marginea acostamentului și riscă extinderea spre corpul drumului. Pentru protejarea versantului şi în încercarea de a stopa avansarea alunecării, s-a procedat la învelirea taluzului cu un geotextil și aport de material necoeziv și coeziv. Pe partea stângă, versantul este vegetalizat și nu prezintă semne ale unor alunecări de teren. Cu toate acestea, lipsa unor sisteme adecvate de preluare şi evacuare a apelor pluviale crește riscul de apariție sau extindere a fenomenelor de instabilitate existente. Zona 2 — km 38+100 — km 38+300 — se află în profil mixt, cu rambleu pe partea dreaptă și debleu pe partea stângă. Versantul de rambleu este afectat de o alunecare de teren ce a cuprins corpul drumului pe o lungime de aproximativ 42.0 m. Treapta principală de rupere afectează corpul drumului pe aproximativ trei sferturi din drum, alunecarea de teren a progresat rapid într-un timp scurt, iar în încercarea de a reasigura circulația pe zona afectată, au fost realizate umpluturi din materiale coezive și necoezive atât în corpul drumului, cât și pe versant, lucru ce a dus la extinderea alunecării de teren prin supraîncărcarea versantului”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de CJ.
Mai mult, în cadrul ședinței ordinare de la finalul lunii ianuarie 2025, directorul de la Drumuri Județene, Ciprian Ciucan, a susținut că niciodată în zona DJ 207A, pe versant, nu au existat alunecări de teren, deși localnicii din zonă confirmă că acestea au fost prezente mereu. Deci, este imposibil ca cei implicați să nu fi știut sau să nu fi sesizat potențialul de prăbușire a DJ 207A.
Este inadmisibil ca, în momentul în care drumurile județene modernizate, reabilitate sau întreținute sub conducerea lui Costel Alexe, să se prăbușească „peste noapte” iar nimeni să nu facă nimic. Toată lumea tace și nimeni nu plătește pentru o „gaură” de peste 1,7 milioane de euro. Este important ca procurorii să intre pe fir și să verifice situația, pentru că la mijloc par a fi multe combinații politice.
În cazul în care dețineți informații, documente sau cunoașteți situații prin care organizațiile politice, primăriile sau firmele de casă ale partidelor profită din plin de banii publici, fac jonglerii cu contracte, așteptăm documente, informații și detalii pe adresa de e-mail: anchetabzi@gmail.com. Menționăm că vom păstra confidențialitatea și că vom verifica fiecare situație.
Cu toate acestea, Costel Alexe dă vina pe calamitățile naturale pentru surparea drumului DJ 207A din comuna Sinești, satul Stroiești, în loc să tragă la răspundere firma care nu a executat studiul geotehnic în profunzime, adică Geo Myke SRL.