Coșmar pentru milionarii Iașului! Schimbări uriașe în trafic! Zona la care unii doar pot visa se închide cu bariere, iar accesul nu mai este permis! – HARTA, FOTO
Primăria și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” nu au renunțat la interzicerea traficului rutier în Grădina Botanică din Iași. Mai mulți ieșeni au cerut, însă, ca această decizie să evite o arteră aflată la intersecția cu șoseaua Munteni, strada care străbate Grădina. Șoferii vor putea intra cu autoturismele doar dinspre strada Sadoveanu și numai la Mănăstirea Podgoria Copou
Traficul auto ar urma să fie interzis în Grădina Botanică din municipiul Iași! Măsura, luată deja în calcul de autoritatea ieșeană, a fost cerută și de o parte a locuitorilor din zona Grădinii, direct afectați de traficul rutier. Ieșenii din zonă cer, însă, ca bariera de la intrarea de pe șoseaua Munteni să fie mutată după intersecția cu strada Eudoxiu Hurmuzachi, arteră care dă direct în Grădina Botanică.
Locuitorii din zonă au formulat și o petiție către autoritățile locale prin care solicită acest lucru. Primele discuții despre interzicerea traficului rutier în Grădina Botanică au avut loc încă de acum câteva luni.
Zeci de ieșeni au cerut interzicerea traficului auto în Grădina Botanică din Iași
Ieșenii din zonă au arătat clar cum se poate circula în zona Grădinii Botanice și ce tronsoane pot fi închise traficului rutier.
„Nu este suficientă prezența Poliției Locale, vrem o soluție permanentă! Tronsonul A permite accesul pe strada Eudoxiu Hurmuzachi. Mănăstirea Podgoria Copou are acces prin tronsonul D, strada Podgoriilor, recent asfaltată. Strada nu are trotuar, iar mașinile parcate acolo fac drumul mult prea îngust pentru pietoni și vehicule. Tronsonul marcat cu C are lățimea de 3,5 m, iar copiii și adulții trebuie constant să se ferească de autoturisme.
Tronsonul B+C nu are proprietăți cu acces auto. Semnele de «Oprirea Interzisă» nu se respectă, semnul de «Acces interzis», dinspre Păcurari, nu este respectat. Șoseaua Munteni a devenit un drum de tranzit între Păcurari și Breazu. Strada este intens circulată de mașini, multe dintre ele rulând cu viteză, chiar dacă sunt mulți pietoni care se plimbă pe stradă”, se arată în petiția semnată de ieșenii din zonă.
Discuții în Consiliul Local despre tronsonul de stradă din Grădina Botanică
Consilierul local Ciprian Bostan a susținut că mai mulți ieșeni din zona străzii Eudoxiu Hurmuzache se folosesc de intrarea din Botanică, de pe strada Munteni, pentru a ajunge la casele lor. În acest sens, bariera de la intrarea în Grădina Botanică ar putea fi mutată după intersecția străzii Eudoxiu Hurmuzache cu strada Munteni, cea care tranzitează Grădina Botanică.
„A apărut o petiție privind transformarea șoselei Munteni în trafic exclusiv pietonal pe tronsonul dintre strada Eudoxiu Hurmuzache și strada Podgoriilor. La actualul punct de control de la Grădina Botanică este o barieră, iar, acolo, intră riveranii de pe Eudoxiu Hurmuzache. Dacă mutăm bariera și punctul de control după strada Eudoxiu Hurmuzache, tot ceea ce rămâne poate fi pietonal până la Podgoriilor. Ar trebui discutat acest lucru în Comisia de Circulație. Accesul la mănăstire poate fi realizat prin Podgoriilor”, a spus Ciprian Bostan, consilier local PNL.
Primăria Iași a refăcut accesul către Mănăstirea Podgoria Copou
Primarul Mihai Chirica a precizat că a fost luată în calcul această decizie, însă măsura va trebui discutată cu cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, proprietarul Grădinii Botanice.
„Trebuie să facem o analiză să vedem dacă strada Munteni poate deveni pietonal, cu acces limitat pentru riverani. Altă soluție nu cred că este. Nu o poți lua la 80 de ani la pas. Am reparat strada Podgoriilor pe partea din spate, cu acces către mănăstirea și cimitirul din zonă, pentru a nu mai tranzita permanent Grădina Botanică. Vorbim despre faptul că, de la barieră în Botanică, drumul este proprietatea Universității «Cuza» și va trebui să ținem cont de acest aspect juridic”, a menționat primarul Mihai Chirica.
De altfel, Universitatea „Cuza” a devenit oficial, în acte, proprietara acestui drum încă din vara anului 2021.
Muzeu al Satului Moldovenesc, în Grădina Botanică din Iași
Pe de altă parte, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a precizat că inițiativa autorității locale și a ieșenilor din zonă nu a ajuns încă oficial în atenția ei. Prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”, a precizat că, în Grădina Botanică, va fi deschis un muzeu al Satului Moldovenesc.
„Acolo va fi pus la punct Muzeul Satului. Am inițiat un protocol cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași, pentru realizarea acestui proiect al Muzeului Satului Moldovenesc. Acel drum va fi modernizat și va reprezenta un acces în acel areal”, a menționat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.