Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Coronavirus: ce ii face de fapt organismului uman

Coronavirus: ce ii face de fapt organismului uman

02 feb. 2020, 14:54,
în Sanatate

Coronavirusul: simptome. Combaterea noului coronavirus este o luptă împotriva necunoscutului pentru medici.

Cum atacă corpul? Care este gama completă de simptome? Cine este mai probabil să fie grav bolnav sau să moară? Cum îl tratezi? Medicii care se luptă cu noul coronavirus la Spitalul Jinyintan din Wuhan încep să ofere răspunsuri despre cum atacă virusul corpul uman. O analiză detaliată pe primii 99 de pacienți tratați a fost publicată în jurnalul medical Lancet.

Asaltul pulmonar

Toți cei 99 de pacienți duși la spital aveau pneumonie – plămânii lor erau inflamați și micile alveole pulmonare unde oxigenul se mișcă spre sânge erau pline cu apă. Alte simptome au fost:
82 aveau febră
81 tuseau
31 a avut respirație scurtă
11 aveau dureri musculare
nouă aveau confuzii
opt aveau dureri de cap
cinci aveau durere în gât

Coronavirusul: simptome. Primele decese

Primii doi pacienți care au murit erau aparent sănătoși, deși erau fumători de lungă durată și asta le-ar fi slăbit plămânii. Primul, un bărbat de 61 de ani, avea o pneumonie severă când a ajuns la spital. El a fost în suferință respiratorie acută, ceea ce înseamnă că plămânii săi nu au putut oferi suficient oxigen organelor sale pentru a menține corpul în viață. În ciuda faptului că a fost pus pe un ventilator, plămânii i-au eșuat și inima i-a cedat. A murit la 11 zile după ce a fost internat.

Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, a prezentat, de asemenea, sindrom de detresă respiratorie acută. El a fost atașat la un aparat pulmonar artificial sau ECMO (oxigenare cu membrană extra-corporală), dar acest lucru nu a fost suficient. A murit din cauza pneumoniei severe și a șocului septic atunci când tensiunea arterială i s-a prăbușit.

Cel puțin 10% mor

La 25 ianuarie, din cei 99 de pacienți:
57 erau încă în spital
31 fuseseră externati
11 murise

Acest lucru nu înseamnă că rata mortalității a acestei boli este de 11%, de vreme ce pacienții încă internați ar putea muri și mulți alții prezintă simptome ușoare, iar aceștia nu ajung să fie spitalizați.

Coronavirusul: simptome. Muncitori in piete, in categoria de risc

Animalele vândute in piața de fructelor de mare si peste din Huanan sunt considerate a fi sursa infecției, numită 2019-nCoV. Și 49 dintre cei 99 de pacienți au avut o legătură directă cu piața:
47 au lucrat acolo, fie ca manageri, fie în conducerea standurilor, doi erau cumpărători

Bărbații de vârstă mijlocie sunt cei mai afectați

Majoritatea celor 99 de pacienți aveau vârsta mijlocie, cu o vârstă medie de 56 de ani – iar 67 dintre ei erau bărbați.
Cu toate acestea, cifrele mai recente sugerează o divizare mai uniformă între sexe. Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China au spus că în medie, 1,2 dintre cei infectați erau bărbați, la fiecare 1,0 femei.

Există două explicații posibile pentru diferență: bărbații ar putea avea mai multe șanse să se îmbolnăvească grav și să aibă nevoie de tratament la spital. Bărbații, din motive sociale sau culturale, pot fi mai expuși la virus la începutul focarului.

Doctorul Li Zhang a declarat: „Predispoziția redusă a femeilor la infecții virale poate fi atribuită protecției la cromozomul X și hormonilor sexuali, care joacă un rol important în imunitate”.

Coronavirusul: simptome. Și cei care erau deja bolnavi

Cea mai mare parte din cei 99 au avut alte boli care i-au făcut mai vulnerabili la virus ca urmare a „funcțiilor imunitare mai slabe ale acestor pacienți”: 40 aveau o inimă slabă sau vase de sânge deteriorate din cauza afecțiunilor, inclusiv boli de inimă, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Alți 12 pacienți au avut diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`