Coronavirusul poate afecta si creierul
Coronavirusul poate afecta si creierul. Medicii au observat simptome neurologice, inclusiv confuzie, accident vascular cerebral și convulsii, într-o analiza efectuata asupra unui mic numar de pacienți cu Covid-19, noteaza New York Times.
Neurologii din întreaga lume spun că o parte din pacienți cu Covid-19 dezvoltă deficiențe grave ale creierului.
Deși febra, tusea și dificultățile de respirație sunt caracteristicile infecției cu noul coronavirus, unii pacienți prezintă o stare mentală alterată sau encefalopatie. Aceste sindroame neurologice se alătură altor simptome neobișnuite, cum ar fi diminuarea simțului mirosului și gustului, precum și afecțiuni ale inimii.
La începutul lunii martie, un bărbat în vârstă de 74 de ani a venit la camera de urgență din Boca Raton, Fla., cu tuse și febră, dar o radiografie a exclus pneumonia și a fost trimis acasă. A doua zi, când febra lui a crescut, membrii familiei l-au adus înapoi. Avea respirație greoaie și nu putea să spună doctorilor numele lui sau să explice ce nu este în regulă – își pierduse capacitatea de a vorbi.
Coronavirusul poate afecta si creierul
Pacientul, care avea boli cronice pulmonare și Parkinson, își misca brațele și picioarele în mișcări sacadate și părea să aibă o convulsie. Medicii bănuiau că are Covid-19 și, în cele din urmă, banuiala s-a adeverit.
Marți, medicii din Detroit au raportat un alt caz tulburător în care a fost implicată o femeie care lucra la o linie aeriană . Era confuză și se plângea de o durere de cap; ea le-a putut spune medicilor numele ei, dar a devenit si mai puțin receptivă în timp. Scanările cerebrale au arătat umflarea și inflamația anormală în mai multe regiuni, cu zone mai mici unde unele celule au murit.
Medicii au diagnosticat o afecțiune periculoasă numită encefalopatie acută necrotizantă, o complicație rară a gripei și a altor infecții virale.
„Modelul de implicare și modul în care acesta a progresat rapid, este în concordanță cu inflamația virală a creierului”, a spus dr. Elissa Fory, neurolog cu Henry Ford Health System. „Acest lucru poate indica faptul că virusul poate invada creierul în circumstanțe rare.” Pacientul este în stare critică.
Coronavirusul poate afecta si creierul
Aceste rapoarte interne urmează observații similare ale medicilor din Italia și din alte părți ale lumii, la pacienții cu Covid-19 care au accidente vasculare cerebrale, convulsii, simptome asemănătoare encefalitei și cheaguri de sânge, precum și furnicături sau amorțeală în extremități, numită acroparestie. În unele cazuri, pacienții au delirat chiar înainte de a dezvolta febră sau boli respiratorii, potrivit Dr. Alessandro Padovani, al cărui spital de la Universitatea din Brescia din Italia a deschis o unitate NeuroCovid separată pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni neurologice.
Pacienții care vin cu encefalopatie sunt confuzi și letargici și pot apărea amețiți, prezintă un comportament ciudat sau se uită în gol. Este posibil să aibă convulsii care necesită îngrijiri medicale imediate, iar experții avertizează furnizorii de servicii medicale care tratează astfel de pacienți să recunoască că ar putea avea Covid-19 și să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de infecții.
Specialiștii în domeniul neurologiei spun, de asemenea, că este prea devreme pentru a face declarații definitive sau pentru a identifica mecanismele specifice prin care noul coronavirus afectează sistemul neurologic.
Patru pacienți vârstnici care s-au internat cu encefalopatie la Spitalul Danbury din Connecticut au fost testati în cele din urmă pozitiv pentru Covid-19, deși nu au avut alte simptome, a spus dr. Paul Nee, specialist în boli infecțioase.
Deși nu este neobișnuit ca persoanele în vârstă să experimenteze confuzie atunci când dezvoltă alte infecții, „lucrul frapant este că nu am văzut nicio problema respiratorie reală la acești pacienți”, a spus dr. Nee, potrivit New York Times.