Solutia unui laborator chinez de oprire a pandemiei de coronavirus „fără vaccin”

de: Echipa Bzi.ro
19:28, 20 mai 2020

Coronavirusul, oprit „fără vaccin”. În aceasta perioada, sute de laboratoare din lume concurează pentru producerea unui vaccin împotriva bolii Covid-19. La rândul lor, cercetătorii chinezi susțin că au dezvoltat un tratament pe bază de anticorpi care ar contracara pandemia „fără un vaccin”.

În timp ce compania americană Moderna a dezvăluit luni, 18 mai, rezultatele foarte preliminare, dar încurajatoare ale unui vaccin experimental (ARNm-1273), o echipă de cercetători chinezi consideră că va putea să pună capat pandemiei de coronavirus datorită unui tratament bazat pe anticorpi.

Echipele de la Universitatea Peking lucrează în prezent la un medicament care nu numai că va grăbi vindecarea, dar va imuniza temporar și împotriva Covid-19. Poate fi gata mai repede decât un vaccin.

Acest tratament ar fi deja eficient la șoareci. Profesorul de biochimie și director al Centrului Beida pentru Inovație Genomică Avansată, Sunney Xie, a declarat pentru AFP că echipele sale au luat anticorpi de la 60 de pacienți vindecați de boală și i-au injectat la rozătoare.

Rezultatele indică faptul că, injectând acești anticorpi la un șoarece, înainte de a administra virusul, acesta rămâne ferit de infecție. După cinci zile, încărcătura virală detectată la șoareci va fi împărțită la 2.500. „Acest lucru înseamnă că acest potențial medicament are un efect terapeutic”, spune profesorul Sunney Xie.

Coronavirusul, oprit „fără vaccin”

Un studiu asupra acestui tratament a fost publicat luni, 18 mai, în revista de specialitate Cell. Se consideră că acest tratament este un „remediu potențial” împotriva bolii și confirmă că ar grăbi vindecarea pacienților. Acest tratament ar putea fi disponibil înainte de sfârșitul anului.

Cercetătorii sunt optimiști că acești anticorpi vor deveni un medicament eficient pentru a opri rapid pandemia.

Într-adevăr, cursa pentru vaccinuri, la care participă multe laboratoare, nu este în niciun caz o garanție. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ar fi nevoie de alte 12-18 luni pentru a găsi și distribui un ser de încredere.

Studiile clinice umane vor fi în curând finalizate. Ele ar putea avea loc în special în Australia. „Odată cu recesiunea epidemiei din China, gigantul asiatic nu are suficienți purtători ai virusului pentru a efectua teste pe oameni”, a notat AFP.

În China, peste 700 de pacienți au primit deja plasmă (un component al sângelui) de la pacienți vindecați, tehnică care a produs „efecte foarte bune”, potrivit autorităților din domeniul sănătății. Cu toate acestea, cantitatea de plasmă disponibilă este limitată, a spus prof. Sunney Xie pentru AFP.

El adaugă că cei 14 anticorpi folosiți în contextul tratamentului său experimental ar putea fi ușor dublați pe scară largă și oferă imunitate temporară la virus. Acest lucru ar proteja îngrijitorii și / sau persoanele cu risc pentru câteva săptămâni, chiar și pentru câteva luni, speră biologul.