Coronavirusul a suferit noi mutații și este mai contagios. Din fericire produce o boală mai ușoară
Coronavirusul a suferit noi mutații. Tulpina care cauzează această boală s-a modificat în această vară și a devenit mult mai contagioasă. Din fericire însă formele de îmbolnăvire sunt mai puțin severe.
Tulpini mutante de coronavirus, care sunt mai contagioase, dar produc o boală mai puțin severă, au apărut în Franța. Aceasta este o posibilă explicație pentru creșterea numărului de îmbolnăviri în Europa, scrie Sunday Times.
Microbiologul francez Didier Raoult a prezentat descoperirea în fața parlamentarilor francezi. El a spus că cercetătorii au descoperit șapte mutații ale coronavirusului în timpul unei analize a testelor CoVid-19 din timpul verii.
Coronavirusul a suferit noi mutații
Una dintre aceste tulpini a fost adusă de oameni veniți din nordul Africii în iunie, după ce Franța a relaxat măsurile anti-pandemie. De atunci, această tulpină a dispărut în Franța, însă a fost înlocuită de altele mai contagioase, a explicat Didier Raoult.
„Sunt mai puțin severe, așa că se întâmplă ceva cu acest virus, ceea ce îl face diferit. Mutațiile pe care le avem acum sunt o versiune destul de degradată a formei inițiale. Cel puțin asta este impresia noastră”, a spus microbiologul.
Mai mulți oameni de știință contestă afirmația lui Raoult. Și aceasta din cauză că el a susținut utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru CoVid-19, mai scrie sursa citată. El a fost criticat pentru că a insistat că hidroxiclorochină și-a dovedit eficacitatea după ce a realizat teste pe un eșantion redus de pacienți.
Echipa lui Raoult a descoperit tulpinile după ce a analizat testele sosite la spitalul la care lucrează, pentru a fi prelucrate.
Noi restricții în Franța după avalanșa de îmbolnăviri
În ultimele săptămâni, Franța a înregistrat o creștere a internărilor la ATI și a deceselor provocate de CoVid-19. Pentru a încerca să țină situația sub control, orașele Nisa, Marsilia și Bordeaux au impus noi restricții. Acestea privesc programul barurilor și a numărului de persoane care pot ieși în grupuri.
Toate acestea se întâmplă după ce epidemia de coronavirus a atins un nou nivel în Franţa. Astfel, săptămâna trecută au fost înregistrate peste zece mii de noi cazuri într-o singură zi. De asemenea, în ziua precedentă fuseseră aproape 9800 de noi îmbolnăviri.
Cu toate acestea, numărul deceselor s-a situat la aproximativ 50 pe zi, totalul victimelor trecând de 31000. Ministrul Sănătăţii din Franţa a anunţat adoptarea a noi restricţii. În plus, pentru Marsilia şi Guadelupa, unde au fost deja adoptate măsuri, ar urma luarea unor restricţii şi mai aspre.
Acum, după ce coronavirusul a suferit noi mutații, rămâne de văzut cât de eficiente vor fi schemele de tratament.