Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Câinii ar fi gazda intermediară a coronavirusului, susţin cercetătorii

Câinii ar fi gazda intermediară a coronavirusului, susţin cercetătorii

15 apr. 2020, 14:00,
în Sanatate

Coronavirusul a pornit de la caini! Câinii vagabonzi ar fi putut fi „animalul intermediar” care a răspândit coronavirusul de la lilieci la oameni – mai degrabă decât la pangolini, așa cum se credea anterior – susține un studiu canadian.

Înțelegerea modului în care coronavirusul a infectat oamenii este vitală pentru a discerne modul în care funcționează virusul – și pentru a evalua vaccinuri și tratamente pentru a stopa răspândirea acestuia.

Cercetătorii canadieni care au analizat genomul coronavirusului susțin că doar o cale de transmitere prin intermediul câinilor își poate explica rezultatele.

Cu toate acestea, studiul a fost întâmpinat de critici, un cercetător acuzând-l că a fost întemeiat pe „prea multă inferență și prea puține date directe”.

„Este foarte important să reținem că aceasta este doar o teorie”, a adăugat Caroline Allen, șefa veterinară a RSPCA, Caroline Allen, potrivit Daily Mail.

„În prezent, nu există dovezi că câinii au fost la originea acestui virus și nu există dovezi că joacă un rol în răspândirea COVID-19, care este o boală transmisă între oameni.”

Coronavirusul a pornit de la caini!

Autorul și biologul Xuhua Xia de la Universitatea din Ottawa propune un scenariu în care „coronavirusul s-a răspândit mai întâi de la lilieci la câini vagabonzi care mănâncă carne de lilieci”.

„Originile specifice ale SARS-CoV-2 sunt de interes vital în actuala criză mondială de sănătate”, a adăugat el.

„Observațiile noastre au permis formarea unei noi ipoteze pentru originea și transmiterea inițială.”

Strămoșul COVID-19 și cea mai apropiată rudă a acestuia – un coronavirus de lilieci – au infectat intestinul câinilor, ceea ce duce la o evoluție rapidă a virusului și la saltul său la oameni.

„Acest lucru sugerează importanța monitorizării coronavirusurilor asemănătoare cu SARS la câinii fara stapan în lupta împotriva COVID-19.”

Pangolinele – mamifere solide, care seamănă cu anteaterile – s-a crezut anterior că au furnizat cheia pentru virusul care se îndrepta spre oameni.

Cu toate acestea, o investigație complexă a mutațiilor COVID-19 le-a exclus ca sursa directă a primei infecții umane – o analiză care, de asemenea, a exclus posibilitatea ca virusul să fi trecut direct de la lilieci.

Concluzia echipei s-a bazat pe analiza semnăturilor chimice prelevate dintr-o varietate de specii – inclusiv lilieci, pangolini, câini, șerpi și oameni.

Când virusurile invadează un animal, „cicatricile de luptă” se află în genomul viral, deoarece se adaptează și se schimbă pentru a lupta și pentru a se sustrage sistemului imunitar al gazdei.

Experții consideră că COVID-19 aproape sigur a pornit de la lilieci

Aceste mamifere zburătoare sunt de aproximativ milioane de ani și au preluat o mulțime de viruși care au continuat să omoare oameni – inclusiv Ebola, rabia și sindromul respirator acut sever sau SARS.

Cu toate acestea, oamenii și liliecii nu interacționează, de aceea este implicat de obicei un alt animal – și descoperirea care a jucat acest rol intermediar va fi crucială pentru eradicarea COVID-19.

De exemplu, focarul SARS din 2002 s-a mutat din liliecii cu potcoavă, în civete asemănătoare pisicii, înainte de a infecta oamenii.

În studiul lor, profesorul Xia și colegii săi au analizat o proteină antivirală cheie – cunoscută sub numele de ZAP – care poate opri un virus în drumul sau, împiedicând înmulțirea și degradarea genomului său.

Coronavirusurile câinilor afectează, de asemenea, sistemul digestiv al gazdei, care intră printr-o proteină numită ACE2 – care se face și în intestinele oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`