Coronavirus: purtarea a două măști este mai eficientă?

de: BZI.ro
07:38, 18 ian. 2021

Suprapunerea a două măști chirurgicale ar fi mai eficientă în filtrarea particulelor virale. Da, dar poate face și respirația mai dificilă.

La prima vedere, ideea poate părea ciudata: ar trebui să suprapunem două măști de protecție împotriva coronavirusului pentru a fi (chiar) mai bine protejati împotriva Covid-19? Popularizată în Statele Unite de președintele ales Joe Biden, această practică nu s-a impus încă în Europa: totuși, potrivit unor studii științifice, s-ar putea dovedi eficientă.

De exemplu, un studiu realizat de Institutul Politehnic Virginia și Universitatea de Stat (din Statele Unite) publicat la sfârșitul lunii noiembrie 2020 a arătat că purtarea a două măști una peste alta a fost aproape la fel de eficientă ca purtarea unei măști FFP2 – acestea sunt măștile „în cioc de pasăre” destinat cadrelor medicale, care filtrează mai bine particulele virale.

Suprapunerea a două măști? De ce nu?

„Stratificarea a două măști poate fi o idee bună dacă capacitatea de filtrare a măștilor este limitată”, spune dr. Scott Segal, profesor de anestezie la Wake Forest Baptist Health Medical Center (Statele Unite). Pe scurt: dacă nu aveți o mască FFP2 și sunteți expus riscului de a contracta Covid-19, purtarea a două măști suprapuse poate fi o varianta interesantă.

Un studiu publicat în decembrie 2020 în revista științifică Cell propune suprapunerea unei măști de țesătură (de exemplu: cusută manual) deasupra unei măști chirurgicale pentru a filtra până la 90% din particule – care include particule virale. Un sfat despre care cercetătorii cred că este deosebit de eficient pentru persoanele cu fețe subțiri.

Problemă: După cum remarcă dr. Scott Segal, „o barieră” suplimentară poate ajuta la filtrarea virusului, dar poate face și mai dificilă respirația. Pentru persoanele expuse riscului, masca FFP2 poate fi, prin urmare, preferabilă unei suprapuneri de straturi.