Coronavirus: posibile complicatii

de: BZI.ro
21:40, 18 mai 2021

Complicatiile Covid-19 nu sunt doar pentru persoanele cu forme severe de boala – chiar dacă sunt evident mai expuse riscului de a le dezvolta. Pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută, leziuni hepatice, șoc septic, insuficiență cardiacă.

Oamenii cu Covid-19 – inclusiv cei care au dezvoltat o formă ușoară a infecției – prezintă un risc crescut de deces în termen de șase luni de la diagnostic, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din Saint-Louis (Statele Unite), publicat în revista Nature.

Contrar a ceea ce am crezut la începutul pandemiei, complicațiile legate de coronavirus nu sunt, prin urmare, rezervate cazurilor severe. Același studiu specifică, totuși, că, cu cât este mai grav cazul de Covid-19, cu atât este mai mare riscul apariției unor probleme de sănătate pe termen lung.

Mai mult, majoritatea deceselor cauzate de coronavirus sunt de fapt rezultatul complicațiilor pe care le-a cauzat – și nu cauzate de virusul în sine. Suprainfecție bacteriană, pneumonie, leziuni hepatice, probleme cardiace.

Coronavirus: posibile complicatii

Covid-19 prezintă un risc de insuficiență cardiacă

Printre cele mai recente complicații observate, leziunile cardiace ridică în prezent multe întrebări. Deoarece, dacă efectele respiratorii ale Covid-19 sunt destul de cunoscute (pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută etc.), efectele sale asupra inimii sunt mai puține.

Cu toate acestea, au fost observate probleme cardiovasculare la pacienții cu coronavirus, dintre care unii nu aveau boli cardiace subiacente. Asta dezvăluie un alt studiu american, publicat în revista JAMA Cardiology. Acest risc este posibil chiar și fără antecedente de boli cardiovasculare.

Cercetările privind focarele anterioare de coronavirus și gripă sugerează că infecțiile virale pot provoca sindroame coronariene acute, aritmii și dezvoltarea sau agravarea insuficienței cardiace, spun autorii studiului.

Insuficiență respiratorie acută

În caz de insuficiență respiratorie acută, plămânii nu pot pompa suficient oxigen în sânge și / sau îndepărta corect dioxidul de carbon. Depleția de oxigen și supraîncărcarea CO2 pot afecta alte organe vitale (inimă, creier) și pot duce la moarte.

Un mic studiu efectuat pe 68 de chinezi care au murit din cauza COVID-19 a constatat că insuficiența respiratorie acută a fost principala cauză de deces.

Sindromul bolii respiratorie acute

Sindromul de detresă respiratorie acută este un tip de insuficiență respiratorie care rezultă din multe anomalii diferite. Acestea sunt responsabile pentru acumularea de lichid în plămâni și reducerea excesivă a oxigenului din sânge. Aceasta este o urgență medicală. Persoanele cu această afecțiune pot necesita asistență mecanică pentru a respira.

Pneumonie

Primul semn al izbucnirii noului coronavirus a fost o creștere a cazurilor de pneumonie. Această infecție respiratorie acută provoacă inflamația alveolelor în plămâni. În mod normal, acestea se umple cu aer când respirăm. În pneumonie, acestea sunt umplute cu puroi și lichide, ceea ce limitează absorbția de oxigen și provoacă durere. Oamenii de știință care au studiat razele X ale plămânilor pacienților cu Covid-19 au descoperit că organele lor erau pline de lichid, puroi și resturi celulare.

Afectarea hepatică acută

Pacienții cel mai grav afectați de Covid-19 sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta leziuni hepatice. Cercetătorii nu știu încă dacă virusul dăunează ficatului sau dacă leziunile se datorează unei alte cauze. Afectarea hepatică acută și insuficiența hepatică sunt complicații care pun viața în pericol.

Leziuni cardiace acute

Studiile efectuate în China au constatat că unii pacienți dezvoltă probleme cardiace, inclusiv aritmii. Aceeași observație a fost făcută de cercetătorii americani, asupra persoanelor spitalizate în statul Washington.

Un studiu american mai recent, publicat în revista Nature și care acoperă 87.000 de pacienți cu Covid-19 și 5 milioane de cazuri de control, relevă faptul că, în cele șase luni următoare infecției, foștii pacienți prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală boală coronariană acută insuficiență, palpitații cardiace și aritmie.

O superinfecție bacteriană

O superinfecție este o a doua infecție, care nu are legătură directă cu aceasta. Astfel, o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2 poate dezvolta o altă boală concomitentă, în special deoarece sistemul lor imunitar este slăbit.

Foarte des, este implicată o bacterie (streptococ, stafilococ etc). O analiză a mai multor studii a arătat că suprainfecția este posibilă la pacienții cu Covid-19, dar mai puțin frecventă.

Afectarea renală acută

Leziunea renală acută este o deteriorare rapidă (în câteva zile sau săptămâni) a capacității rinichilor de a filtra deșeurile metabolice din sânge. Insuficiența renală poate duce la insuficiență cardiacă și niveluri ridicate de potasiu în sânge.

Deteriorarea rinichilor nu pare a fi o complicație obișnuită a Covid-19, dar atunci când se produce, este o urgență medicală. Dializa poate fi necesară până când rinichii pacientului revin la funcția normală. Insuficiența renală poate duce, de asemenea, la boli renale cronice, care vor trebui tratate pe termen lung.

Șoc septic

Sepsisul este un răspuns inflamator generalizat asociat cu infecție severă. Dacă nu este tratat la timp, poate duce la șoc septic – insuficiență multiplă a organelor, care este adesea fatală.

Coagulare intravasculară diseminată

Coagularea intravasculară diseminată este o tulburare de sângerare, care are ca rezultat generarea excesivă de trombină și fibrină în circulație. Se formează cheaguri anormale în vasele de sânge, care pot duce la sângerări interne sau insuficiență de organe.

Rabdomiloza

Rabdomiloza este definită ca o distrugere a mușchiului striat. Mușchii se descompun și țesuturile lor mor. Dacă rinichii nu reușesc să îndepărteze sângele rapid, îi pot copleși și pot cauza moartea pacientului. Este o boală extrem de rară, dar pe care cercetătorii specializați în Covid-19 o monitorizează totuși.

Probleme respiratorii

Tusea persistentă, dificultățile de respirație și nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot afecta foștii pacienți cu Covid-19 timp de cel puțin șase luni.

Afecțiuni ale sistemului nervos (anosmie, pierderea memoriei, accident vascular cerebral etc.)

Condițiile sistemului nervos pot afecta foștii pacienți cu Covid-19 timp de cel puțin șase luni după diagnostic. Inclusiv dureri de cap, probleme de memorie, pierderea gustului și a mirosului. Chiar și un accident vascular cerebral.

Tulburări de sănătate mintală

Printre posibilele tulburări observate la foști pacienți cu Covid-19 la șase luni, putem enumera anxietatea, depresia, tulburările de somn și dependența de droguri.

Diabet și colesterol

Foștii pacienți cu Covid-19 prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări metabolice precum diabetul, colesterolul ridicat și obezitatea.

Probleme gastrointestinale

Foștii pacienți cu Covid-19 pot dezvolta tulburări ale sistemului gastro-intestinal: constipație, diaree și reflux acid.

Probleme dermatologice

Erupțiile și căderea părului pot fi observate la persoanele cu Covid-19 timp de până la șase luni după infecție.

Tulburări musculo-scheletice

Durerea articulară și slăbiciunea musculară pot fi observate la persoanele cu Covid-19, până la șase luni după infecție.

Disconfort sau anemie

Oboseala persistentă, disconfortul sau anemia pot fi observate la persoanele cu Covid-19, până la șase luni după infecție.