Coronavirus: Personalitatea prezice probabilitatea de a sta acasă în timpul pandemiei

de: Echipa Bzi.ro
13:07, 19 oct. 2020

Aproape fiecare guvern din lume a dorit să prevină răspândirea coronavirusului prin încurajarea comportamentelor de distanțare socială și prin instituirea unui blocaj pri care oamenii au fost rugați să nu isi părăsească casele, cu excepția unor scopuri specifice. Dar un studiu recent arată că personalitatea unei persoane intră în joc dacă această regulă este respectată sau nu. Asadar, personalitatea prezice probabilitatea de a sta acasă în timpul pandemiei de coronavirus.

În prezent, Europa are de-a face cu o serie de măsuri, dar nu are parte de izolare generală, ca in primăvara, pentru a face față creșterii exponențiale a pandemiei de coronavirus. Prin urmare, oamenii sunt invitați să aplice în mod constant gesturile și comportamentele care fac posibilă încetinirea acesteia, cum ar fi să rămâna acasă și să evite toate adunările (fără adunări de mai mult de 6 în spațiul public). Interacțiunile private sunt într-adevăr o sursă majoră de contaminare, motiv pentru care unele țări au decis să pună în aplicare măsuri de închidere parțială.

Cu această ocazie, o echipă de cercetători în psihologie de la universitățile din Cambridge, Columbia și Harvard a dorit să răspundă la această întrebare: influențează personalitatea unei persoane probabilitatea de a rămâne acasă în timpul pandemiei?

Pentru a obtine un raspuns, aceștia din urmă au intervievat peste 10.100 de persoane din 55 de țări pentru a afla dacă au rămas acasă din cauza coronavirusului între sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie 2020, în conformitate cu condițiile de izolare aferente țării lor. Rezultatele publicate în revista American Psychologist indică faptul că răspunsurile au fost diferite în funcție de două trăsături de personalitate opuse: extrovertiți și introvertiți.

Oamenii care au iesit des din case sunt cei mai sociabili

Cercetatorii au descoperit ca extrovertitii sunt cel mai putin probabil sa urmeze liniile directoare oficiale de a ramane acasa. Ceea ce sugerează, potrivit studiului, că adaptarea mesajelor de sănătate publică la cele mai extrovertita parte din societate ar putea duce la o mai bună conformare a populației în general și ar ajuta la prevenirea răspândirii virusului.

„Extrovertitii sunt plini de viață și le-a fost deosebit de dificil să rămână închiși în casă și să nu vadă alți oameni. Erau mai predispuși să încalce regulile și să rămână mai puțin acasă decât oamenii cu orice alt tip de personalitate”, notează profesorul Friedrich Götz, primul autor al studiului.

Studiul a constat în explorarea celor cinci trăsături cheie utilizate de psihologi pentru a caracteriza personalitatea: agreabilitatea, conștiinciozitatea, extraversia, nevrotismul și deschiderea spre experiență. Se pare că persoanele care au obținut un scor bun pe aceste trăsături de personalitate au avut tendința de a rămâne acasă atunci când li s-a cerut acest lucru. La fel, oamenii considerați nevrotici și cei cu o personalitate foarte deschisă au avut tendința de a se izola chiar înainte ca această măsură să fie instituită oficial.

Oamenii cu minte deschisă au realizat impactul virusului

Potrivit cercetătorilor, „neuroticii au decis din timp că acest virus este important și că trebuie să rămâna acasă. Oamenii cu minte deschisă tind să fie interesați de lumea largă, așa că au realizat impactul virusului mai devreme decât alții și au acționat asupra acestuia. Pe măsură ce restricțiile de călătorie au devenit mai puțin stricte, aceste grupuri de personalitate erau, de asemenea, mai susceptibile de a menține distanța socială față de alte tipuri de personalități. Când guvernele au întărit regulile la sfârșitul lunii martie / începutul lunii aprilie, mai mulți oameni au început să le respecte indiferent de personalitatea lor.

Studiul „a înregistrat o mare conformitate în acest moment, peste 80% dintre persoanele chestionate din întreaga lume spunând că stau acasă”, adaugă echipa științifică. Personalitățile participanților la sondaj au fost evaluate pe baza importanței fiecăreia dintre cele cinci trăsături cheie ale personalității, pe o scară de șapte puncte. Dar o schimbare unică a tendinței unei persoane către una dintre cele cinci trăsături le-a schimbat probabilitatea de a rămâne acasă cu aproximativ 1%. Cu toate acestea, „chiar și acest mic procent are consecințe semnificative, având în vedere amploarea globală a pandemiei și contagiozitatea coronavirusului”, Subliniază studiul, potrivit Sante Magazine.

Cercetătorii sugerează că mesajele de sănătate publică ar trebui să fie adaptate pentru extrovertiți, pentru a încuraja un respect mai mare pentru reguli. Scopul: să-i facem să înțeleagă că, deși poate fi dificil să rămână acasă, mai ales pentru persoanele cărora le place cu adevărat să fie alături de prieteni și familie, această măsură este necesara exact pentru a-i proteja.