Coronavirus: Cum recunoşti o urgenţă stomatologica şi ce e de făcut dacă ai nevoie de ajutor specializat?

de: BZI.ro
09:58, 07 apr. 2020

Aproximativ un sfert din populatia globului a suferit dureri dentare severe in utimele sase luni, conform datelor statistice. Acest lucru arata cat de frecvente pot fi urgentele stomatologice. Totusi, spun specialistii, nu orice problema a dintilor trebuie considerata grava, iar pe vreme de criza este important sa stii cum sa faci diferenta intre cele doua.

Inainte de a apela la ajutor specializat, ei recomanda sa iti pui urmatoarele intrebari:

  • Ai dureri severe? Acestea, insotite de sangerare, sunt semne ca problema ta este serioasa si ca ai nevoie imediat de un consult;
  • Ai o infectie? Una grava sau un abces iti pot pune viata in pericol, iar un tratament trebuie luat cat mai repede. Daca te confrunti cu aceste doua situatii, este posibil sa observi noduri si umflaturi pe gingii ori inflamatie la nivelul fetei;
  • Sangerezi? Poate fi vorba despre un potential semn ca te confrunti cu o complicatie serioasa.

In general, o problema dentara care necesita tratament imediat pentru oprirea sangerarii, ameliorarea durerii severe sau salvarea unui dinte intra in categoria urgente stomatologice. Desigur, aici se incadreaza si fracturile de maxilar/mandibula, luxatia articulatiei temporo-mandibulare, traumatisme dento-alveolare, precum luxatii, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare.

Pe de alta parte, exista unele probleme la nivelul danturii pentru care nu este nevoie de o interventie imediata a specialistului. De exemplu, un dinte ciobit sau crapat devine o urgenta stomatologica doar daca durerile sunt foarte mari sau ruperea formatiunii osoase a lasat fragmente ascutite care pot provoca traume in interiorul gurii.

De asemenea, suferinta fizica de intensitate mica resimtita la nivelul danturii poate astepta atat timp cat nu exista simptome specifice unui abces, cum ar fi umflarea fetei, gingiilor sau febra ridicata. La fel si daca ai pierdut plomba sau o coroana.

Cum poti evita o urgenta dentara?

Cel mai bun mod de a preveni o urgenta stomatologica este sa pastrezi o igiena orala corespunzatoare si sa asculti toate sfaturile pe care medicul tau dentist ti le ofera in timpul controalelor de rutina. In cadrul acestor vizite, el verifica daca nu exista probleme cu plombele si coroanele, precum si semne de descompunere, infectie ori boli ale gingiilor, asa ca il poti ruga sa-ti creeze un plan personalizat de tratament.

Acesta va rezolva toate eventualele probleme inainte de a se transforma in urgente stomatologice. De asemenea, recomandat este sa acorzi atentie tuturor semnalelor pe care dantura si organismul ti le transmit. In acest fel, vei putea anticipa directia in care vor avansa problemele dintilor.

Desi o rutina cuprinzatoare de igiena dentara poate ajuta la mentinerea sanatatii bucale, unele probleme care necesita ajutor urgent nu pot fi evitate. Daca ai de-a face cu una, este esential sa ceri sprijin pentru a preveni agravarea situatiei. Indicat sa apelezi la un dentist cu experienta ori sa mergi la cabinetele de medicina dentara de urgenta din cadrul UPU, care iti vor oferi ajutorul de care ai nevoie.

Sursa foto: Shutterstock