Cornulețe de post de se topesc în gură: Rețeta pe care o știa bunica
Suntem în postul Crăciunului, iar în această perioadă gospodinele caută să gătească în casă deserturi care să nu conțină lapte. Una dintre cele mai bune rețete pentru această perioadă este cea de cornulețe de post de se topesc în gură, așa cum doar bunica știa să facă.
Cornulețele de post cu gem și nuci nu au forma clasică de cornuleț, însă bunica le făcea foarte fragede și gustoase.
Această rețetă de cornulețe de post de se topesc în gură sunt foarte simplu de făcut de către orice gospodină la ea acasă.
Unul dintre ingredientele secrete pe care le folosea bunica pentru a-i ieși niște cornulețe de post extraordinare era acela că la aluat folosea apă minerala. Multă lume folosește borș pentru a face această rețetă, dar cornulețele nu ies la fel de pufoase și fragede.
Pentru umplutură, bunica folosea gem de prune și nuci, dar foarte bine puteți pune orice alt gem sau rahat.
Cornulețe de post de se topesc în gură: Ingredientele unui gust pe care nu-l poți uita
Pentru rețete de cornulețe de post de se topesc în gură, bunica folosea ca ingrediente 250 g făină, 70 g zahăr, 60 ml ulei, 60 – 80 ml apă minerală, 3 g praf de copt, esență de vanilie, puțină sare, 150 g gem de prune și 100 g miez de nucă.
Mai întâi, bunica punea într-un vas uleiul, apa minerală rece, zahărul și esența de vanilie. Amesteca ingredientele aproximativ 2-3 minute. Pentru a fi sigură că ingredientele s-au omogenizat, bunica verifica dacă zahărul s-a dizolvat.
Pe urmă, bunica amesteca făina cu praful de copt și sarea și o cernea direct peste amestecul lichid. Pe urmă frământa până când aluatul căpăta o consistență elastică.
Când era gata, bunica punea aluatul într-o folie de plastic și îl punea în frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
Ca să nu piardă timpul cât stătea aluatul la frigider, bunica pregătea umplutura pentru cornulețele de post de se topesc în gură. Gemul îl punea într-un vas și adăuga miezul de nucă tocat. Pe urmă amesteca până se omogeniza.
Cu mse coc cornulețele de post de se topesc în gură
După ce treceau aproximativ 30 de minute de când pusese aluatul în frigider, bunica îl scotea și îl întindea într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime, după care îl tăia în fâșii de aproximativ 6-7 cm lungime și 3 cm grosime. Pe urmă, bunica punea câte o linguriță mică de umplutură pe unul dintre capetele fâșiei de aluat și apoi le rula.
Când termina această procedură cu fiecare cornuleț, bunica le așeza în tava de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Bunica avea grijă să pună cornulețele la o distanță de aproximativ 3-4 cm deoarece la coacere acestea creșteau în dimensiune.
Bunica le cocea în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15 minute sau până când suprafața cornulețelor devenea rumenită ușor.
Când erau coapte, bunica scotea cornulețele din cuptor și le dădea prin zahăr vanilat înainte de a se răci.
Dacă vă place această rețetă, puteți încerca și rețeta de cornulețe cu untură, ca la mama acasă, cornulețe cu osânză, după o rețetă a bunicii sau cornulețe cu untură și borș, acel gust al sărbătorilor ca la bunica.