Cornulețe cu nucă și gem, un desert savuros și fraged
Cornulețele cu nucă și gem sunt extrem de delicioase. Aluatul fraged vă va cuceri, iar aroma de vanilie va umple întreaga casă. Desertul nu conține praf de copt, conservanți sau coloranți, fiind ideal și pentru cei mici. Din cantitățile ingredientelor veți obține două tăvi.
Desertul este unul gustos ce vă va aduce aminte de copilărie. Cornulețele erau cel mai des pregătite de bunica când eram mici, fiind rapide de gătit. Un preparat la fel de aromat este și prăjitura cu mac și biscuiți.
Ingrediente necesare pentru rețeta de cornulețe cu nucă și gem
Rețeta de cornulețe cu nucă și gem este una foarte ușoară de realizat. Aceasta este ideală pentru când sărbători, dar și pentru momentele în care vă doriți ceva dulce. Aluatul desertului se prepară din 300 grame de făină, un plic de zahăr vanilat, un ou, un praf de sare, 150 grame de unt de 82 la sută grăsime, o linguriță coajă de lămâie rasă și 100 grame de smântână de 25 la sută grăsime. Pentru umplutură veți avea nevoie de 200-250 grame de gem acrișor și 120 grame de nucă măcinată.
Gemul poate fi la alegerea voastră, după preferințele fiecăruia. Din ingredientele menționate veți obține circa 64 de porții, adică două tăvi, în funcție de cât de mari le faceți. Pentru gătirea acestora veți avea nevoie de o oră jumătate la dispoziție. De asemenea, veți mai avea nevoie și de 100 grame de zahăr pudră vanilat. După ce sunt gata și le scoateți din cuptor, le presărați cu zahăr. Mai întâi de toate se va pregăti aluatul.
Cum se prepară desertul
Într-un bol se va amesteca făina împreună cu sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie untul. Trebuie să aveți în vedere că aceste trebuie să fie rece și tăiat cubulețe. Nu trebuie lăsat să ajungă la temperatura camerei. Cu ajutorul unei furculițe se va mărunți untul, până va avea un aspect ca cel al nisipului. Nu se recomandă să frământați cu mâna deoarece untul se va topi, iar aluatul nu va mai ieși la fel de fraged. Ulterior, se pune oul bătut și smântână și se frământă puțin și rapid. Acest lucru se poate face cu un robot de bucătărie sau cu mână. Nu trebuie să insistați deoarece textura aluatului va deveni elastică și nu ne dorim asta. La final, se va împarte în două părți egale, fiecare fiind învelită într-o folie plastic. Se vor lăsa timp de jumătate de oră la frigider. Aluatul poate fi lăsat la rece pentru maxim 48 de ore, dar atunci când îl preparați va trebui să stea pentu 30 minute la temperatura camerei sau chiar o oră.
Ulterior, se va preîncălzi cuptorul la 185 de grade și se vor pregăti două tăvi ce vor fi tapetate în prealabil cu hârtie de copt. Foile de aluat se vor întinde cu ajutorul unui sucitor. Acestea trebuie să aibă o grosime de 2-3 milimetri. Se vor împărți în pătrate de aproximativ 6-7 centimetri, apoi se va pune și umplutura. Aceasta se va pregăti amestecând gemul și nuca măcinată. Aluatul se va plia sub formă de triunghi, lipind marginile, apoi vor fi rulate cu grijă. Trebuie să aveți în vedere să nu lăsați să intre aer în interiorul lor. Cornulețele se vor lăsa la copt în jur de 15 minute, iar dacă sunt de dimensiuni mai mari, timpul va crește. Vor fi gata când vor căpăta o nuanță ușor aurie. După ce le scoateți din cuptor, se vor tăvăli prin zahăr vanilat, apoi vor fi lăsate la răcit.
Rețeta de cornulețe cu nucă și gem este foarte gustoasă. Acestea sunt adorate de cei mici, fiind un desert sănătos fără conservanți sau coloranți. Un alt preparat ce vă va aduce aminte de copilărie este și plăcinta cu mere ca la bunica.